Кардинал Дзуппі зустрівся з омбудсменом України
  • Втр, 06/06/2023 - 10:38

Як повідомлялося, 5-6 червня у Києві перебуває очільник Конференції єпископів Італії спеціальний папський посланець кардинал Матео Дзуппі. 5 червня він зустрівся з уповноваженим ВРУ з прав людини Дмитром Лубінцем.

На зустрічі був присутній Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас. Розмова відбулась у Центрі захисту прав дитини. Головна тема – справа повернення вивезених до Росії дітей та цивільних полонених.

Про це омбудсмен повідомив на своїй сторінці.

У рамках зустрічі омбудсмен представив каридналу Дзуппі спеціальну доповідь «Нерозквітлі» щодо порушення прав українських дітей на тимчасово окупованих територіях та в Росії, інформаційні матеріали щодо порушень прав людини в Україні внаслідок збройної агресії РФ. Розповів, що кожна українська дитина, яка знаходиться в Україні й та, що виїхала за кордон, відчула на собі наслідки війни. Крім того, Росія масово вивозить українських дітей з тимчасово окупованих територій. Ми не знаємо ні точну кількість, ні де вони знаходяться. Втім, нам вдається повертати дітей додому і кожна така історія – це як окрема спецоперація. Окремо звернув увагу представників делегації на питання повернення цивільних заручників, яких утримує РФ. Зазначив, що нам не відома точна цифра. Однак це десятки тисяч громадян України, серед яких є священники.

Наприкінці зустрічі омбудсмен передав для Папи Римського Франциска пам’ятну монету «Народжені в Україні», яку випустив Нацбанк з нагоди Дня захисту прав дітей.

«Переконаний, що цей приїзд представників Ватикану в Україну вкотре продемонструє хто агресор, а хто жертва. Адже ми боремося на своїй землі, за своїх людей, за територіальну цілісність і обов’язково здобудемо перемогу!», – зазначив Лубінець.

«Я дуже вдячний за зустріч, тому що це сильно допомогло зрозуміти біль найслабших дітей. Ми зробимо все можливе і неможливе, щоб вирішити цю проблему», – сказав після зустрічі кардинал Дзуппі у коментарі для Радіо Свобода.

Водночас український омбудсмен повідомив, що під час зустрічі побачив бажання допомогти реальними кроками. Однак повідомити деталі обговорення він поки відмовився, щоб не нашкодити процесу.

«Сьогодні ми побачили, що сам особисто кардинал має повноваження отримати усю інформацію стосовно українських дітей, кількість, що з ними відбувається і як вони можуть допомогти їх повернути, я маю на увазі дітей, яких РФ депортувала. Далі включаються різні механізми, які ми можемо припускати, що можуть показати конкретний результат. Ми це обговорювали непублічно», – розповів Дмитро Лубінець.

Нагадуємо, Папа Франциск призначив кардинала Дзуппі спеціальним посланцем гуманітарної місії. Мета його візиту – «поглиблено вислухати українську владу щодо можливих шляхів для досягнення справедливого миру та підтримати жести людяності, які могли би спричинитися до послаблення напруженості».