Кардинал Ендрю Йом: «ні» аборту і карі смерті
  • Птн, 22/03/2019 - 10:27

Про позицію Католицької Церкви стосовно питання аборту та кари смерті і про дискусії, які точаться навколо цих питань серед корейського народу у промовах кардинал Ендрю Йом Су Джун.

«Кожна людська особа має священну і невід’ємну гідність, а життя є недоторканим від моменту зачаття. Те, що ми мусимо зробити, – це прийняти кожне життя таким, яким воно є, від моменту зачаття під відповідальністю батька та матерi. Крім того, оскільки кожне життя є під спільною відповідальністю нашого суспільства, ми повинні намагатись покращити загальні системи соціальної опіки, аби допомогти батькам народжувати та виховувати своїх дітей», – на цьому наголосив кардинал Ендрю Йом Су Джун, Архиєпископ Сеулу у Південній Кореї, промовляючи під час зустрічі руху «За життя», організованої в корейській столиці Єпископською Комісією з питань сім’ї та життя, в якій взяли участь коло тисячі юнаків та дівчат, а також священики, монахи та монахині і лідери церковних рухів.

Аборт та кара смерті – це кривда праву на життя

Під час урочистої Святої Меси, яка передувала маршу, кардинал Ендрю Йом пригадав доктрину Католицької Церкви «за життя», наголошуючи на тому, що «ембріони мають бути захищені та шановані як незалежні істоти», і їх не можна вважати власністю матері чи батька. Людська гідність, за словами кардинала, не може бути зумовленою голосом більшості чи згідно із соціо-економічними стандартами.

А говорячи про кару смерті, Архиєпископ Сеулу пригадав слова Папи Франциска під час Всесвітнього Конгресу проти кари смерті, що відбувся у лютому минулого року, коли Вселенський Архиєрей підкреслив, що людське життя є найважливішим та фундаментальним даром, як також джерелом усіх інших людських прав. Тому, кара смерті є великою кривдою та гріхом супроти цього фундаментального  людського права. Архиєпископ закликав усіх політичних лідерів та членів урядів вжити заходів, аби повністю усунути кару смерті в усіх країнах.

Дискусія триває

   У наш час тема аборту та кари смерті стає дедалі дискусійнішою серед корейського суспільства. Незабаром Конституційний суд Південної Кореї має висловитись щодо цих питань: насамперед, щодо конституційності рішення легалізації аборту, а також стосовно можливості зміни національної судової системи та усунення кари смерті.