Кардинал Ерранц: Папа Бенедикт XVI є Отцем Церкви для XXI століття
  • Чтв, 08/06/2023 - 17:33

У своїй книзі про Папу Бенедикта XVI та Папу Франциска кардинал Ерранц ділиться спогадами про співпрацю з двома наступниками апостола Петра, запрошуючи читача розділити з ним досвід служіння в Церкві, який охоплює понад 70 років.

Нещодавно з’явилася книга 92-річного іспанського кардинала Хуліана Ерранца Касадо «Два Папи» – спогади про досвід служіння при Папі Бенедикту XVI і Франциску. У передмові, написаній Папою Франциском, він дякує вислуженому голові Папської Ради законодавчих текстів за його старанну працю, окреслюючи його як «людину Церкви» та «людину з церковним серцем».

Екскурс у шість десятиліть служіння

Книга охоплює 21 главу, розпочинаючись від понтифікату Папи Бенедикта XVI, а також згадуючи інших наступників апостола Петра, які вплинули на життя автора. «Однією з тих благодатей Божого Провидіння, за які я щодня щиро вдячний, є те, що мені випало неймовірне щастя служити шістьом Папам у Ватикані, починаючи з того далекого 1960 року й до сьогодні. Не менше шести десятиліть», – пригадує кардинал Ерранц у своїй книзі. Серед запропонованих читачеві тем також і суперечливі, як церковні реформи, питання педофілії в Церкві, серія скандалів, пов’язаних з витоком інформації у Ватикані, зречення з папського уряду тощо.

Два Папи: обличчя Ісуса з Назарету

«Бенедикт XVI і Франциск віддзеркалюють, кожен по-своєму і у втіленні Другого Ватиканського Собору, дружнє обличчя і радісне вчення Ісуса з Назарету, незважаючи на передбачувані доктринальні відмінності, які дехто перебільшує, починаючи з опозиційних та екстремістських ідеологій, або просто через тимчасові інтереси соціально-політичного характеру», – пише кардинал Ерранц. Він пригадує, що особисто з архиєпископом Мюнхена Йозефом Ратцінгером познайомився у червні 1977 року, щойно його було призначено кардиналом. А дружба з кардиналом Бергольйо, архиєпископом Буенос-Айреса, почалася під час конклаву 2005 року, який обрав Папою кардинала Ратцінгера. «Обидва Папи наставляли мене своїми чеснотами і шанували своєю дружбою, зворушливими жестами та особистою довірою, більшою, ніж я заслуговую», – ділиться у книзі її автор.

Бенедикт XVI – Отець сучасної Церкви

Описуючи Бенедикта XVI як «Отця Церкви для XXI століття», кардинал Ерранц згадує той факт, що його особистісні характеристики у подвійному – інтелектуальному та душпастирському – вимірі пов’язують його з Отцями Церкви, які проживали церковні та суспільні події перших століть християнства «з особливою доктринальною ясністю та глибоким почуттям душпастирської відповідальності».

Автор також розпізнає в Папі Бенедиктові XVI універсального пастиря, який рішуче протистояв важким злочинам, пов’язаним із зловживаннями супроти неповнолітніх. «Ратцінгер вперше у Апостольській Столиці підняв тему можливості переглянути канонічні та душпастирські судові норми проти цих дуже важких злочинів, щоб полегшити їх застосування та уникнути неправильної практики, яка застосовувалась до того часу», – підкреслює кардинал Ерранц. За його словами, Папа Бенедикт XVI також був першим Папою, який захотів зустрітися з жертвами цих злочинів і вислухати їх під час своїх душпастирських подорожей. «З якою ж старанністю та наполегливістю спочатку кардинал Ратцінгер, а потім Бенедикт XVI зберігав свою душпастирську відповідальність, щоб виявити та зцілити цю величезну рану в душах жертв і в усьому Божому люді», – підсумовує вислужений голова Папської Ради законодавчих текстів.

Папа Франциск – Папа бідних

Завдяки особистим зустрічам та особистому листуванню з Папою Франциском, іспанський кардинал зі зворушенням говорить про нього як про Папу, «закоханого» в бідних. У перших днях понтифікату він вирушив у свою першу душпастирську подорож на острів Лампедуза, щоб супроводжувати мігрантів, які постраждали від корабельної аварії. Таким чином, за словами автора, Папа Франциск як намісник Христа в своєму служінні надає перевагу бідним, щоб бути разом з ними у їхніх стражданнях, спричинених відсутністю миру та праці. Крім того, на сторінках книги ми знаходимо спогади про незабутню молитву на пустій площі Святого Петра, яку Папа Франциск очолив в намірі за постраждалих в усьому світі від пандемії COVID-19.

Близькість двох навчань

У своїй книзі кардинал Ерранц також підкреслює близькість і безперервність навчання Папи Бенедикта XVI у навчанні Папи Франциска. «Особливо в енцикліках Laudato si' і Fratelli tutti він відповідає чутливості та турботі Папи Бенедикта. Бог Творець і Отець є водночас Тим, Хто надає богословську гідність створеній природі і чинить нас братами і сестрами. Звідси величезний біль Папи перед обличчям “святотатської війни” в Україні та багатьох інших, які роблять ідеологію каїнізму диявольською присутністю у світі», – пише автор на сторінках своєї книги «Два Папи».