Кардинал Фаррелл: Папа закликає переосмислити душпастирство літніх людей
  • Птн, 24/01/2020 - 10:30

Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя в інтерв’ю для Vatican News представляє перший міжнародний конгрес, присвячений душпастирству людей похилого віку.

Як вже повідомлялося, Дикастерія в справах мирян, сім’ї та захисту життя організовує перший Міжнародний конгрес душпастирства літніх людей, що відбуватиметься в Римі від 29 до 31 січня 2020 р. на тему: «Багатство років». Зустріч збере конференц-залі Патристичного інституту «Augustinianum» 550 представників єпископатів, чернечих чинів і згромаджень, асоціацій і мирянських рухів з усього світу.

Програма заходу розподілена на три сесії: «Церква поруч з літніми людьми», «Родина й похилі віком», «Покликання літніх людей». Учасники конгресу роздумуватимуть над тим, як протидіяти отруйній «культурі відкинення немов непотребу», будуючи гостинніше та людяніше суспільство, що буде інклюзивним і не потребуватиме викидати немов сміття того, хто є слабкий тілом чи духом. Вони також шукатимуть відповідь на запитання про те, чи існує особливе покликання такого життєвого етапу як старість, який внесок роблять похилі віком у свою родину, яке їхнє особливе покликання в Церкві?

Оцінити ситуацію в світі та в Церкві

Теми й програму цього конгресу кардинал Кевін Джозеф Фаррелл, Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, представив у інтерв’ю для нашого колеги Крістофера Уелса. Він підкреслив, що вже сама назва «Багатство років» є промовистою, визнаючи «певний життєвий досвід».

«Кожен, хто служив на парафії, насамперед, у дуже розвинутих країнах, знає, що похилі віком є дуже самотніми. Іноді, їх відсувають убік: Папа Франциск говорить, як знаєте, про “культуру відкинення”, що означає: наші літні люди є марґіналізованими», – зауважив кардинал Феррелл, додаючи, що цих людей, іноді, сприймають як тягар для сім’ї, для суспільства й, навіть, для Церкви. Папа, натомість, підкреслює, що саме з огляду на великий досвід вони повинні бути «активними дійовими особами».

На думку Префекта Дикастерії, що займається питаннями мирян, Святіший Отець нагадує нам, насамперед, про те, що ми повинні «заопікуватися літніми людьми». Зокрема, на всіх парафіях повинні існувати програми дбання про похилих віком.

«Які наслідки мало би для нас, якщо б ми відчули себе покинутими, членами сім’ї, що розсіялася на всі чотири вітри, тобто, по-суті, самотніми серед світу, який постійно змінюється, в якому люди постійно переміщуються з країни в країну? Молодь переїжджає, покидаючи свою родину. Й ця ситуація може стати дійсно важкою. Тож щоб похилі віком могли ставати активними дійовими особами, необхідно, аби Церква досягла їх і заопікувалася ними. Це є однією з причин, чому ми організували цей конгрес», – пояснив кардинал Фаррелл.

Більша роль в житті Церкви

Відповідаючи на запитання про те, яким чином літні люди можуть відігравати більшу роль у житті Церкви, Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя вказав на важливість того, аби Церква навчилася цінувати численні роки досвіду, притаманні їм.

«Я часто думаю про необхідність Церкви в тому, щоб сьогодні з допомогою дідусів і бабусь причинятися до зростання молоді у вірі, – сказав кардинал. – Сьогоднішні покоління тридцятирічних, сорокарічних і, навіть, п’ятдесятирічних, не мають великого знання віри, в той час як люди, що прожили в католицькій вірі дуже багато років, мають що запропонувати й тому ми повинні зробити їх активними в лоні Церкви. В тому значенні, щоби допомогти їм відшукати сенс життя серед дійсності сучасного світу. Думаю, що Папа Франциск має на увазі саме це, а тому підтримує нас, тому попросив щось такого організувати. Нашим завданням є співпрацювати з єпископськими конференціями та з окремими єпископами в світі, розвиваючи своєрідний апостолят і підвищення чутливості щодо похилих віком. І ця ініціатива викликала неабияке зацікавлення. Вистачить згадати, що зберуться 550 учасників із 60 країн світу: це дійсно вражає».