Кардинал Фаррелл: свідчення залежить від якості формування мирян
  • Пон, 05/07/2021 - 11:56
Продовжуючи знайомство із дикастеріями Римської Курії, сьогодні пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з Префектом Дикастерії в справах мирян, сім’ї та життя кардиналом Кевіном Джозефом Фарреллом, який поділився своїми думками про життя, діяльність і розвиток очолюваної ним ватиканської інституції.

Бажання охопити увагою всіх чоловіків та жінок, незважаючи на їхній соціальний стан, походження, мову чи щось інше, натхнуло Папу Франциска утворити нову ватиканську інституцію, підпорядковуючи їй три великі сфери, що можна підсумувати одним словом «миряни». Мова йде про утворену 5 років тому на основі існуючих на той час ватиканських інституцій Дикастерію в справах мирян, сім’ї і життя, що є платформою для вивчення та сприяння цим трьом сферам людського життя і належному розумінню ролі мирян у Церкві. У цій ватиканській дикастерії, згідно із бажанням самого Папи, працюють, передовсім, миряни, оберігаючи і сприяючи гідності людської особи.

Сфера діяльності

На переконання кардинала Фаррелла, одне із завдань Дикастерії – вказати на важливість активної присутності мирян у Церкві, адже саме миряни, особливо, молоді люди, покликані зробити свій творчий та «візіонерський» внесок у розвиток Церкви та стати місіонерами для своїх однолітків і саме одружені миряни можуть краще за будь-кого іншого взяти на себе відповідальність за приготування наречених до шлюбу та супровід подружніх пар. Також саме миряни повинні бути присутніми у світі політики, щоб скеровувати уряди до прийняття адекватних політичних рішень на користь захисту життя, сімей, людей похилого віку, молоді, людей з інвалідності або тих, хто зазнає різних форм уразливості. Прагненням Папи є те, аби Дикастерія була інституцією Святого Престолу, яка сприяє місії мирян у кожній сфері, цивільній і церковній, перемагаючи безплідні форми клерикалізму чи елітарності, які ще досі існують, особливо в деяких країнах.

в каплиці Дикастерії в справах мирян

в каплиці Дикастерії в справах мирян

Побудова праці Дикастерії

Праця Дикастерії скерована, перш усього, на те, аби пропагувати покликання мирян у Церкві, як окремих осіб, так і зібраних у спільноти, рухи чи товариства. «Під час свого візиту до Дикастерії 30 жовтня 2017 р., Папа Франциск висловив побажання, щоб тут працювали переважно миряни і щоб вони були на служінні іншим мирянам. Тому, особлива увага приділяється формуванню мирян на кожному рівні. У зв’язку з цим я хотів би сказати, що формування мирян поперечно надихає всю роботу Дикастерії, оскільки йдеться про вимір, присутній у всіх сферах нашої діяльності. В дійсності, вся праця, що проводиться з молоддю, з сім'ями, з церковними рухами, включає основні аспекти формування мирян: формування у вірі та в духовному житті, формування в апостольстві, формування в християнському свідченні в суспільстві, в культурі та політиці», – додав кардинал Фаррелл, зазначаючи, що перша Загальна Асамблея Дикастерії, яка відбулась у 2019 році, поставила у центрі своїх обговорень тему ідентичності мирян і їхньої місії в світі.

Важливі Відділи у сфері мирян

Очільник ватиканської Дикастерії підкреслив, що у мирянській сфері є також два особливі Відділи, які не дуже відомі, однак, мають велике пастирське значення: «Жіночий Відділ», що покликаний поглиблювати церковні роздуми над темою ідентичності та місії жінок у Церкві та в суспільстві, та «Відділ Церква і спорт», який прагне стати своєрідною «обсерваторією» світу спорту, аби, таким чином, посприяти розвиткові душпастирської опіки спортивної дійсності.

У широкому світі мирян особливе місце належить молоді. На цій площині Дикастрія виходить назустріч молоді від імені Вселенської Церкви та сприяє різним ініціативам Святішого Отця у галузі служіння молоді. У цьому контексті велика частка енергії присвячується організації Світових Днів Молоді.

робоча зустріч

робоча зустріч

Сфера сімей та життя

Крім цього, у компетенції Дикастерії перебуває також інша велика ділянка, яку охоплює сфера сім'ї та життя. В центрі її уваги перебуває душпастирська турбота про сім'ю, захист її гідності, що ґрунтується на Таїнстві Подружжя, її права та обов'язки. Дикастерія також підтримує діяльність інститутів, асоціацій, церковних рухів та католицьких організацій, національних та міжнародних, метою яких є служіння благу сім'ї, пропагуючи здорове вчення про сім’ю, особливо, за допомогою катехизацій та інших формаційних заходів.

За словами кардинала-Префекта, Дикастерія також підтримує та координує різні ініціативи щодо захисту людського життя від його зачаття до природної смерті, враховуючи потреби людини на різних еволюційних етапах; сприяє і підтримує організації та асоціації, які допомагають жінкам та сім'ям приймати та захищати дар життя, особливо, у випадку важкої вагітності, та запобігати практиці абортів; підтримує програми та ініціативи, спрямовані на допомогу жінкам, які зробили аборт. Завданням Дикастерії є також вивчення та сприяння формуванню вірних на основі моральної католицької доктрини та навчання Церкви щодо основних проблем біомедицини, прав людини та ідеологій, тощо.

Ресурси Дикастерії

Говорячи про природу праці Дикастерії, кардинал Фаррелл підкреслив, що йдеться про пасторальну сферу, яка здійснюється на площині постійного діалогу з мирянськими організаціями та у тісній співпраці з відповідальними за душпастирство сімей і молоді. Отож, головним ресурсом Дикастерії є, без сумніву, особи, які трудяться в цій інституції для того, аби одухотворяти, провадити та духовно супроводжувати.

Переходячи до теми економічного ресурсу, Префект зазначив, що певні фінансові надходження є пожертвами від асоціацій та фундацій, які підтримують ініціативи ватиканської Дикастерії, особливо, допомагаючи у здійсненні конкретних ініціатив: проведення Світового дня молоді, Всесвітньої зустрічі сімей, тощо. Основні видатки стосуються оплати праці та утримання приміщень. Дикастерія також розпоряджається «Фондом солідарності», що наповнюється внесками молоді, що записується на участь у СДМ, і використовується для того, щоби допомогти біднішим юнакам і дівчатам покрити видатки на подорож і проживання і також приєднатися до цих заходів.

Підтримка похилих віком

В час пандемії Дикастерія започаткувала рад важливий ініціатив, серед іншого, підтримку похилих віком людей, які в ситуації санітарної кризи опинились у складних життєвих обставинах. «Наша Дикастерія, як зазначає сам статут, в особливий спосіб посвячена також душпастирству людей похилого віку і ми закликаємо всі церковні реалії створити відділ, спеціально спрямований на таке душпастирство. Встановлення Всесвітнього дня бабусь і дідусів та людей похилого віку, над яким ми вже працюємо, прямує в тій же перспективі: люди похилого віку є значною частиною католицьких мирян, а також є протагоністами Церкви», – мовив кардинал, підкреслюючи, що саме ця категорія людей зазнала великого удару в час пандемії, особливо, якщо йдеться про осіб, які позбавлені сім’ї, родини. Тому, окрема увага Дикастерії присвячення душпастирській опіці і підтримці цих осіб.

форум про імплементацію Апостостольського напоумлення "Amoris laetitia"

форум про імплементацію Апостостольського напоумлення "Amoris laetitia"