Кардинал Філоні в Іраку: Потрібна міжнародна допомога
  • Птн, 15/08/2014 - 14:35

Спеціальний посланець Папи Франциска в Іраку, кардинал Фернандо Філоні, переказав жертвам насильства в цій країні папський вираз близькості та солідарності. Він досяг Ербілю в Курдистані, де переховуються більшість християн, що змушені були втікати від нападів джихадистів. В інтерв'ю «Радіо Ватикану» єрарх розповів, зокрема, про нагальну потребу гуманітарної допомоги для близько 160 000 біженців. Він також вказав на той факт, що в цій ситуації потрібна міжнародна допомога.

«Я передав єпископам допомогу Папи, а до цього треба додати, що видно, як сюди надходять також щедрі дари багатьох інших людей. Величезну вдячність пробуджує не тільки відчутна прихильність Папи, але насамперед те, що його голос привернув увагу до цієї вкрай складної, жахливої ситуації, в якій опинилися близько 160 000 людей, як християни, так й інші меншини, які нині проживають на околицях Ербілю, а також далі на північ від міста», – сказав префект Конгрегації у справах євангелізації народів.

«На жаль, треба сказати, що ситуація, навіть з військового погляду, як і раніше, змінна. Це стосується також уряду, який має труднощі в пошуку відповідних засобів, потрібних для захисту своєї землі, своїх людей. З цієї точки зору, необхідною є допомога та міжнародна солідарність, не тільки матеріальна, через повітряні мости, і т. д., тому що очевидно, що з такою великою кількістю людей навіть зроблені запаси вичерпуються, але й політична і військова. Уряд зацікавлений у міжнародній допомозі, тому що Курдистан не в змозі задовольнити всі ці потреби. Однак я чув важливу політичну заяву президента Барзані: вони будуть аж до кінця захищати свою територію, а разом з нею християн та інші меншини, що є там», – сказав кардинал Філоні.