Кардинал Ґамбетті медіа-спільноті Ватикану: прагнути передавати істину
  • Втр, 21/12/2021 - 13:40

Наслідувати Діву Марію, посередницю Божественного Таїнства, закликав кардинал Мауро Ґамбетті працівників Дикастерії в справах комунікації, відслуживши для них Святу Месу з нагоди Різдва.

У понеділок, 20 грудня 2021 р., вранці, при катедральному престолі базиліки Святого Петра, кардинал Мауро Ґамбетті, Архипресвітер цієї базиліки та Генеральний Вікарій Папи для Держави-Міста Ватикану, очолив Святу Месу з нагоди різдвяних свят для спільноти Дикастерії в справах комунікації, якої він також є членом. Зупинившись у своїй проповіді на біблійних читаннях, зокрема, на розповіді святого Луки про Благовіщення Пречистої Діви Марії, він запропонував кілька думок про різний підхід до Різдва.

За словами проповідника, це може бути свято гірлянд, подарунків і застілля, а може бути зустріччю, щоби «оживити узи з дорогими нам людьми, наново відкрити почуття близькості та лагідності». Але може також стати подією, «спроможною перемінити долю людства, особисту історію кожного, хто зустрінеться із таємницею життя, яке постійно народжується, життя Бога, Який об’являється у Дитятку Ісусі, як і в Пресвятій Євхаристії».

Бути посередниками

Як зазначив кардинал Ґамбетті, для того, щоби Різдво сприймалося саме в такому світлі, щоб не зупинилося на святкуваннях і лише на добрих почуттях, потрібне посередництво, потрібні посередники, якими були Пречиста Діва, святий Йосиф, ангели, пастухи, зоря. Потрібно також засвоїти послання, значення, яке містить ця подія. «Щоби розповідати факти, щоби розповідати Різдво, потрібно пізнати Різдво, пізнати в біблійному значенні цього слова, тобто, мати глибокий внутрішній досвід і розуміння події», – підкреслив він.

Риси доброго комунікатора

У цьому контексті проповідник поділився думками про те, якою повинна бути поведінка того, хто хоче стати добрим посередником, добрим комунікатором. Насамперед, слід уникати замкнутості та мудрування перед фактами, а бути як Марія, що має серце, «відкрите на Божі несподіванки», що є плодом «завжди живого прагнення пізнавати істину». Наступним кроком є перепустити цю подію через себе, дозволити, щоби вона торкнулася наших почуттів і емоцій. Далі потрібно старатися зрозуміти, збагнути сенс істини, задіявши розум, і бути слухняним істині.

Наприкінці кардинал Мауро Ґамбетті звернувся зі словами цінування та признання за працю Дикастерії в справах комунікації, виконувану «мудро та з належним ентузіазмом», й уділяючи благословення, висловив свою особисту, а також Папи Франциска та всієї Церкви вдячність.