Кардинал Грасіас: Папа ставить Азію в центрі свого понтифікату
  • Срд, 20/08/2014 - 19:52

Апостольський візит Папи Франциска в Південну Корею став ще одним свідченням особливої уваги Святішого Отця до азійського регіону, куди він повернеться в січні. Таку думку висловив Архиєпископ Мумбаї та глава Федерації єпископських конференцій Азії кардинал Освальд Грасіас:

«Я був у Теджоні на святі азійської молоді за два дні до прибуття Папи Франциска, – сказав кардинал. – Усюди було помітно хвилювання, величезне бажання побачити своїми очима і почути Папу. Запевняю вас, вони не розчарувалися. Люди прийшли сюди, щоб зустрітися зі Святішим Отцем, почути його послання, знайти рішення для своїх проблем. І вони отримали те, чого очікували: Папа закликав молодь вийти назовні, щоб нести свідчення про Євангеліє, жити за Євангелієм і чинити так, аби й інші змогли жити за словом Христовим і звіщати його. Цей заклик Папа адресував молоді та всім азійським Церквам».

Відомо, що під час своєї наступної поїздки в Азію Папа Франциск відвідає Шрі-Ланку і Філіппіни. Коментуючи інтерес Святішого Отця до цього регіону, кардинал Освальд Грасіас наголосив:

«Треба усвідомити, що Азія все більше стає центром світу. Перш за все, в Азії проживає 60 відсотків світового населення. Друга причина: більшість населення Азії – молодь. Таким чином, цей молодий континент набуває вагомого значення з політичного, економічного та, на жаль, військового погляду. Тільки в Індії та Китаї є 37 відсотків населення планети! (...) Для Церкви, що приносить євангельське послання, важливо досягти не тільки християн, католиків, але й усіх людей. Папа дуже цікавиться Азією, і під час зустрічі з азійськими єпископами він говорив про її важливість і про своє велике бажання довідатися про неї більше. Це було помітно з початку його понтифікату. Тому немає абсолютно нічого дивного в тому, що Азія є для Святішого Отця континентом великих надій і можливостей, землею великого майбутнього: сюди прийшло Євангеліє, і саме сюди приїхав Папа Франциск».

Відповідаючи на запитання кореспондента «Радіо Ватикану» про різноманітність Церкви в Азії і про її труднощі, зокрема про релігійні конфлікти в Індії, кардинал Грасіас зазначив, що Святіший Отець знає про них, незважаючи на те, що під час візиту не було достатньо часу для поглибленої бесіди.

«Церква в Азії має проблеми різного характеру, – сказав кардинал, – це і різні ідеології, і політичні ситуації, і релігійні групи, які кидають виклик Церкві. Однак, Азія в змозі вирішити ці проблеми. Нас надихає свідчення корейських мучеників, які вчать, як покладатися на віру. Я був у В'єтнамі, – зазначив кардинал Грасіас, – там я бачив воістину живі церкви, незважаючи на всі існуючі труднощі. Я був у бідних церквах, де люди вірують з вражаючим натхненням. Я ніколи не відчував депресії або якогось занепаду духу в церквах азійських країн, ніколи. Церква сповнена впевненості та надії», – сказав кардинал Освальд Грасіас.