Кардинал Кох: болить мене, що християни більше не страждають від свого розділу
  • Срд, 16/10/2013 - 19:27

Кардинал Курт Кох, голова Папської ради сприяння християнській єдності, закликав не боятися в православно-католицькому діалозі складних і навіть "критичних питань". Ватиканський єрарх зустрівся з комісією молодих православних і католицьких богословів, яка діє при фонді "Pro Oriente". Кардинал був запрошений її членами, які походять з різних країн світу, на засідання до Відня. Звертаючись до молодих теологів, він висловив задоволення, що фонд "Pro Oriente" будує мости між поколіннями для продовження екуменічного діалогу.

Єрарх зізнався, що сумує за "гарячим бажанням" розділених християн бути разом. "Я найбільше страждаю від того, що християни більше не страждають від свого поділу", - сказав кардинал Кох. Причину цього він бачить у постмодерністському мисленні, яке пропагує різноманітність, а кожне прагнення до пошуку єдності вважає "підозрілим". Тим не менше, питання про єдність християн повинне задаватися знову і знову з "ввічливою завзятістю", сказав єрарх. Ісус під час своєї прощальної промови побажав єдності, як умови віри світу в Нього. Це особливо важливо в сучасному секулярному середовищі, щоб християни спільно свідчили про Євангельське послання. І це загальне свідчення можливо вже зараз, навіть якщо ще відсутня "євхаристійна спільність".

Кардинал Кох покладає велику надію на "усеправославний Собор", підготовка якого триває вже близько 50 років. Він сподівається, що ця подія буде мати місце в найближчому часі. Православ'я могло б показати таким чином, як переживає єдність на підставі своєї традиції. "Усеправославний Собор" став би "великим кроком" для всього християнського світу, вважає ватиканський кардинал.

Фонд "Pro Oriente" був створений в 1964 р. кардиналом Францем Кенігом для збереження і розвитку відносин між Католицькою та Православними Церквами. Імпульсом для його повстання став II Ватиканський Собор і його екуменічний декрет "Unitatis Redintegratio" .

На робочій сесії у Відні молоді богослови обговорили ряд тем, актуальних для екуменічного діалогу, наприклад, питання першості і синодальності. Наступне засідання відбудеться у жовтні 2014

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va