Кардинал Кох: не зважаючи на поділи минулого, християн єднає кров мучеників
  • Суб, 19/01/2019 - 09:24

На початку Тижня молитов за єдність християн Президент Папської Ради сприяння єдності між християнами поділився думками про актуальний стан екуменічного діалогу та про бачення Папи Франциска щодо прямування до єдності між християнами.

Ввечері, 18 січня 2019, молитвою Вечірні в базиліці Святого Павла поза мурами, Папа Франциск розпочне Тиждень молитов за єдність християн. З цієї нагоди наша колега Барбара Кастеллі взяла інтерв’ю в кардинала Курта Коха, Президента Папської Ради сприяння єдності між християнами. Розмова розпочалася з коментаря теми цьогорічних молінь, яка зосереджена на справедливості.

Актуальний стан діалогу

Як зауважив кардинал Кох, ця тема, почерпнута з книги Второзаконня, посилається на ізраїльський народ, який перед тим, як увійти до обіцяної землі, вирішив відновити союз Бога з народом та віднайти справедливість. «І думаю, – сказав він, – у цьому полягає важливість екуменізму: історія завдала нам чимало ран, поділів, роздробленості, тож ми повинні віднайти єдність, насамперед, через молитву».

В цьому контексті прозвучало запитання про те, чого вже досягнуто на шляху екуменізму, які кроки здійснено? Відповідаючи, очільник відомства Римської Курії, відповідального за екуменічний діалог, зауважив, що вдалося зробити чимало кроків, зокрема, з лютеранами, з якими 20 років тому оприлюднено Спільну декларацію щодо доктрини про виправдання. З бігом часу до неї приєдналися методисти, реформати й англіканці.

«Це дуже важливий крок і велика несподіванка, що також інші Церкви взяли участь в його ствердженні. Думаю, що в майбутньому мусимо зробити наступні кроки», – сказав кардинал, додаючи, що з православними діалог відбувається навколо ключового питання «стосунків між першістю та синодальністю», та висловивши сподівання, що він і надалі розвиватиметься.

Уважність Папи Римського

Посилаючись на заклик Святішого Отця, присвячений Тижневі молитов, який прозвучав під час загальної аудієнції, журналіст звернула увагу на постійну уважність Папи до цього братерського шляху. «Мушу сказати, – зазначив Президент Папської Ради сприяння єдності між християнами, – що після другого Ватиканського Собору всі Папи мали відкрите серце щодо екуменізму. Папа Франциск дуже відкритий на екуменізм і завжди нагадує про те, що екуменізм не є волюнтаристським рішенням, але – обов’язком всіх християн».

На думку кардинала Коха, для Папи Франциска дуже важливі два аспекти. Перший – це своєрідний «троїчний вимір», згідно з яким він постійно закликає «разом прямувати вперед, разом молитися і співпрацювати разом». А це тому, що єдність неможливо творити в абстрактний спосіб, вона вимагає конкретності.

Другий аспект – це «екуменізм крові», адже 80% переслідуваних за віру становлять християни. «Христин переслідують не тому, що вони лютерани, англіканці, методисти, католики чи православні, але тому що вони є християнами. Кров настільки багатьох мучеників сьогоденні не ділить, але єднає християн», – сказав Президент Папської Ради сприяння єдності між християнами, додаючи, що подібного до того, як в первісній Церкві казали, що кров мучеників є засівом християн, так сьогодні, згідно з його переконанням, можемо стверджувати, що численні мученики сьогодення стануть засівом єдності.