Кардинал Кох: «Ні» святкуванню річниці Реформації
  • Пон, 10/03/2014 - 00:51

Реформація призвела до нового поділу серед християн, тому була трагічною подією, – вважає кардинал Курт Кох. Таку думку він висловив в інтерв’ю американському телеканалу «EWTN», зазначаючи, що не слід позитивно святкувати річницю зародження протестантизму. Він додав, що той факт, що серед християн вживаються окремі назви для означення католиків, православних і протестантів, вказує на трагічну схизму.

Глава Папської Ради сприяння християнської єдності нагадав, що теперішня ситуація християнства суперечить заклику Ісуса, «щоб всі були одно» (Ів. 17,21). Він також зазначив, що використання терміну «євангелист» не повинно обмежуватись лише щодо протестантів. «Звичайно, кожен католик прагне бути євангелистом, в тому значенні, що не знає іншого фундаменту, ніж Євангеліє», – наголосив швейцарський єрарх. Те ж саме стосується і терміну «православний», «ортодоксійний», бо ж кожен католик прагне бути «правим християнином», вірним доктрині.

Глава ватиканської дикастерії говорив також про еволюцію і нові можливості, що стоять перед екуменічним діалогом. Він запевнив, що бачить поступ в діалогу зі Східними Церквами. Однак застеріг, що цей діалог стоїть перед новими викликами з боку п’ятидесятницьких рухів, що є дуже активними у Латинській Америці та Африці.

За матеріалами wiara.pl