Кардинал Кох: Папа не має наміру змінювати доктрину
  • Втр, 30/09/2014 - 11:07

Папа Франциск не бажає змінювати вчення Церкви, наголосив кардинал Курт Кох, голова Папської Ради сприяння християнській єдності. Немає жодних "ознак" цього в його перебуванні на Престолі св. Петра, сказав ватиканський єрарх в інтерв'ю німецькій "Die Tagespost". Франциcк має "інший підхід до доктрини і ставить питання про те, як вчення Католицької Церкви може реалізуватися в повсякденному житті". Від жовтневої надзвичайної сесії Синоду Єпископів з питань шлюбу і сім'ї кардинал очікує "справедливих дебатів".

Єрарх стримано прокоментував стан реформи Римської курії: "Я думаю, що занадто рано говорити, в якому напрямі вона піде". Зміни, які, можливо, торкнуться деяких дикастерій, на його думку, "не причина, щоб нічого не робити, інакше будь-які реформи були б непотрібними". Набагато важливішою від структурних питань, зазначив кардинал, є "духовна реформа". "Ватиканський дух" повинен пережити оновлення. Йдеться про усвідомлення, "що ми насправді стоїмо на службі Церкви та Папи, що ми не є господарями Церкви", - уточнив він.

Тривожним назвав ватиканський кардинал явище участі багатьох європейців в діяльності терористичних угруповань на Близькому Сході. "Якщо 400 чоловік з Німеччини вирушили до Іраку і Сирії в цілях підтримки "Ісламської держави", треба думати, що в цій країні ще є багато співчуваючих зазначеній організації, і, отже, тероризму", - сказав голова Папської Ради. Те, що відбувається сьогодні в Іраку щодо християн, кардинал назвав "страшним". Він нагадав, що 80% людей, яких сьогодні переслідують в світі з релігійних причин - християни.

В контексті збільшення кількості гарячих точок, таких як Україна, жителі Західної Європи повинні будуть поставити собі запитання про свою позицію, вважає кардинал Кох, адже для багатьох радикальна поведінка є реакцією "на широку життєву дезорієнтацію".