Кардинал Кох про надії на євхаристійну єдність із православними
  • Срд, 15/01/2014 - 12:21

"Прийшов час зустрітися біля одного вівтаря", – сказав кардинал Курт Кох, перефразовуючи слова, що 50 років тому сказав Патріарх Афінагор під час зустрічі з Павлом VI. На думку глави Папської ради зі сприяння християнській єдності, спільне паломництво Франциска і Патріарха Варфоломія на Святу Землю повинно допомогти у відновленні цього гарячого прагнення Євхаристійної єдності, котре супроводжувало першу зустріч Єпископа Риму і Константинопольського Патріарха.

Підводячи підсумки балансу екуменічних подій минулого року для  агентства Sir, кардинал  Кох зосередився на відносинах з православними. Він визнав, що зустріч Франциска з Патріархом Кірілом перебуває в стадії підготовки. "Це буде перша в історії зустріч між Російським Патріархом і Папою Римським. Тому слід добре підготувати те, що вони мають зробити і сказати. Це відноситься до підготовчої стадії", – сказав кардинал Кох.

Він також визнав, що з екуменічної точки зору новий понтифікат розпочався дуже добре. Франциск продовжує справу Бенедикта XVI. Добре також сприймається Адгортація "Evangelia Gaudium". За словами єрарха, Патріарх Кіріл оцінив, наприклад, посилання на православну синодальність. Кардинал Кох зазначив, однак, що особа Папи є для екуменізму не стільки перешкодою, скільки відмінною платформою. Як приклад він навів три зустрічі в Асижі. "Хто, крім Папи, міг би запросити туди всі Церкви і представників інших релігій?", – риторично запитує глава ватиканської дикастерії у справах екуменізму.

За матеріалами http://pl.radiovaticana.va