Кардинал Кох виокремив четвертий тип християнства
  • Втр, 22/07/2014 - 16:15

Останнім часом у світі значно поширюються п’ятидесятницькі харизматичні рухи. Вже можна говорити про чотири типи християнства: католики, православні, протестанти та п'ятидесятники. Про це та про стан екуменічного діалогу загалом розповідає голова Папської ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох.

Велике інтерв’ю з ватиканським ієрархом надрукувала газета L'Osservatore Romano.

За словами кардинала, діалог із православними відрізняється своєю «різноманітністю. Кардинал Кох зізнався, що зараз «найскладніше становище» існує в Україні, «оскільки Московський Патріархат критикує Католицьку Церкву, не розрізняючи віру і політику». І навпаки, «відносини з Константинопольським Патріархатом дуже хороші». Вони відзначені «довгою історією дружби» і «духовним спілкуванням». «На жаль, — зазначив ватиканський ієрарх, — через великі відмінності це неможливо у разі інших Православних Церков».

Зустріч Папи Франциска з Патріархом з Варфоломієм у Єрусалимі має не тільки якесь символічне значення, але, в першу чергу, є «важливим кроком для майбутнього екуменізму», кінцева мета якого — «єдність і повне спілкування, також і євхаристійне» . У теологічному плані головним викликом для православних і католиків є питання «відносин між колегіальністю і першістю» Понтифіка. Мова не про «компроміси між двома дійсностями, але про синтез великої сили православ'я, колегіальності, й великої сили католицизму, примату».

Сьогодні й перед католиками, і перед православними секулярна дійсність ставить одні й ті самі виклики. «У зв'язку з цим Католицька Церква ініціювала проект Нової Євангелізації», нагадав ватиканський ієрарх. Нова євангелізація повинна мати й екуменічний вимір, «тому що секуляризація є викликом, на який ми можемо відповісти тільки разом». Також потрібно бути  сміливішими у взаємному засудженні переслідування християн, вважає голова Папської ради, — «кров не розділяє, а об'єднує». Це особливо актуально для «країн походження християнства на Близькому Сході», звідки послідовники Христа змушені тікати перед страхом смерті.

Кардинал Кох розповів також про стан діалогу з юдаїзмом. На його думку, «до єднання між іюдаїзмом і християнством ще довгий шлях». Діалог, що ведеться зараз, ієрарх вважає дуже важливим, оскільки він підкреслює загальне та відмінне. Він дуже складний, оскільки «єврейський світ дуже різноманітний». Але вже створено асоціацію під назвою «Міжнародний єврейський комітет з міжрелігійних консультацій», який об'єднав різні течії юдаїзму в усьому світі.

Кардинал Кох нагадав, що цього року виповнюється 50 років з моменту опублікування декрету про екуменізм «Unitatis redintegratio». Тому наступна пленарна сесія Папської ради сприяння християнській єдності буде присвячена роздумам над його реалізацією. Ієрарх нагадав, що робота ватиканської дикастерії зосереджується на двох напрямах: Схід і Захід. Діалог зі Східними Церквами і Східними Православними Церквами зосереджений головно на питаннях еклезіології, з протестантськими спільнотами — спектр питань набагато ширший.

«Наразі в протестантському світі не спостерігається тенденції до більшої єдності. Існує, по суті, велика фрагментація. Постійно створюються нові спільноти, і це проблема. Це означає, що більше немає спільного погляду на екуменізм», — зазначив кардинал Кох. У такій ситуації, на його думку, «важливо зрозуміти, куди ми хочемо йти».

Наступний виклик, на думку глави ватиканського дикастерію, це «велике зростання євангельських і п'ятидесятницьких рухів». П'ятидесятники кількісно другі у світі після Католицької Церкви, нагадав він. «Ми змушені говорити сьогодні про «пентекостолізацію» християнства, або про четвертий тип християнства: католики, православні, протестанти та п'ятидесятники. Це серйозний виклик для майбутнього. Я переконаний, що в цьому сенсі Папа Франциск може відчинити деякі двері, які поки ще зачинені», — сказав голова Папської ради сприяння християнській єдності в інтерв'ю ватиканській газеті.