Кардинал Кох: війна в Україні та екуменічний діалог
  • Пон, 04/07/2022 - 10:00

Префект Дикастерії сприяння єдності християн ділиться своїми думками про вплив війни в Україні на екуменічний діалог, зокрема, з Московським Патріархатом. Він уточнює також контекст вживання терміну “єресь” у своєму нещодавньому інтерв’ю для католицького тижневика «Die Tagespost».

У четвер, 30 червня 2022, делегація Константинопольського Патріархату відвідала Папу Франциска з нагоди урочистості святих Петра і Павла. Під час зустрічі мова йшла також і про війну в Україні. Своїми думками про вплив війни на екуменічний діалог в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News поділився Префект Дикастерії сприяння єдності християн кардинал Курт Кох. Він підкреслив, що з діалог з усіма православними, окрім Московського Патріархату, не змінився, додаючи, що «тепер все є затьмарене цією війною і позицією російського православного Патріарха, яку не поділяють багато православних».

Кардинал Кох зауважив, що під час згаданої зустрічі у листі Константинопольського Патріарха, зачитаного представником його делегації, а також у зверненні Святішого Отця прозвучав засуд війни. Патріарх Вартоломей процитував документ «Про місію Православної Церкви у сучасному світі», затверджений під час Святого і Великого Собору Православної Церкви на Криті 2016 року, в якому зазначається, що «Христова Церква засуджує війну як таку, вважаючи її наслідком присутності зла і гріха у світі […] Будь-яка війна загрожує знищити творіння Боже і життя» (§ C.4). А Папа Франциск, у свою чергу, зазначив, що війна абсолютно не має нічого спільного з Божим Царством.

Несподіваний розвиток подій

Очільник Дикастерії сприяння єдності християн підкреслив, що для нього було “несподіванкою”, що Московський Патріарх виправдав війну. «Думка про те, що Росія має особливу місію захищати так звані християнські цінності проти “занепадаючого” Заходу, не була для мене новою, – зазначив він. – Час від часу я натрапляв на неї, але не очікував, що це зайде так далеко».

Проте, за його словами, важливо продовжувати діалог, «бо тільки в такий спосіб можна обговорювати ці страшні питання». Мова йде про те, аби зрозуміти, що для християн агресивна війна ніколи не є рішенням, «вона лише загострює проблеми». «А оборонну війну можна виправдати лише в дуже конкретних умовах. І друге питання, яке, очевидно, потребує вирішення в цьому контексті, це стосунки між Церквою та державою. Тут ми маємо різні думки», – зазначає кардинал Кох.

Запитання і відповідь для тижневика «Die Tagespost» про єресь

Далі мова йшла про інтерв’ю, яке кардинал Кох нещодавно дав німецькому католицькому тижневику «Die Tagespost», а зокрема про поняття «єресь», яке прозвучало в цьому інтерв’ю. Задаючи питання кардиналові, журналісти тижневика зазначили, що Патріарх Кіріл постулює національну єдність росіян і українців на основі хрещення Київської Русі. «Таким чином він має на увазі, що таїнство хрещення є конститутивним для нації. Це є єрессю?», – запитали вони.

Ось що відповів кардинал Курт Кох для «Die Tagespost»: «На мій погляд, Патріарх виводить єдність не із самого хрещення, а з того, що київський великий князь Володимир у 998 році хрестився за візантійським обрядом і оголосив християнство державною релігією. Проте задекларована єдність сьогодні жорстоко спростовується: якщо росіяни й українці вийшли з однієї хрещальної купелі, а росіяни сьогодні нападають на українців і воюють, то єдність заперечується. На мій погляд єрессю є те, що Патріарх наважується легітимізувати жорстоку і абсурдну війну в Україні з псевдорелігійних мотивів. На задньому плані є помітною основна проблема, яка полягає у стосунках між Церквою та державою, які в православ’ї розглядаються та формуються в дусі симфонії між цими двома дійсностями».

Уточнення відповіді

В інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News очільник Дикастерії сприяння єдності християн прокоментував цю свою відповідь, зазначивши, що «поняття “єресь”, звичайно, є важким» і що він вжив це поняття тому, що його використали журналісти «Die Tagespost» у своєму запитанні. Він уточнив: «Мене запитали, чи можна вважати єрессю ідею, згідно з якою єдність росіян і українців заснована Хрещенням (Київської Русі), і відповідно, Хрещення є конститутивним для нації. І на це запитання я відповів ні, це не єресь. Якщо вже вважати щось єретичним, то можна було б вважати єрессю релігійну легітимізацію війни, оскільки це суперечить нашому основному переконанню».

Можливість діалогу

Стосовно найближчих перспектив діалогу з російською православною Церквою, кардинал Курт Кох зазначив, що під час війни буде важко вести цей діалог. «Я вважаю, що після війни, яка, сподіваюся, закінчиться якнайшвидше, потрібно буде вести інтенсивні дискусії», – додав він.

На завершення мова йшла також про позицію Всесвітньої Ради Церков (до якої не входить Католицька Церква), а зокрема про відхилення нею подання від Реформатської Церкви Швейцарії про виключення Московського Патріархату. Всесвітня рада відхилила це прохання, стверджуючи, що це неправильний шлях. Причиною назвали необхідність продовження діалогу. «Я думаю, що саме таку позицію займає і Святіший Отець», – сказав кардинал Курт Кох.