Кардинал Кох: літургія повинна бути більш "ортодоксальною"
  • Срд, 19/12/2012 - 16:40

 Літургійна реформа II Ватиканського Собору поки не завершена. Так вважає кардинал Курт Кох. Сьогодні необхідне літургійне оновлення з екуменічної точки зору, сказав голова Папської ради сприяння християнській єдності на конгресі в Римі. Літургія повинна стати більш "ортодоксальною" через більший наголос на повагу до євхаристійних богослужінь, вважає єрарх.

 

Кардинал Кох зіслався на слова Бенедикта XVI під час його перебування префектом Конгрегації віровчення про необхідність "реформи реформ" та створення нового літургійного руху. Це потрібно, щоб спадок II Ватиканського Собору "пробудити і в нинішній ситуації Церкви зробити плідним", переконаний ватиканський єрарх.

 

Літургія відноситься до найбільш чутливих сфер церковного життя і є "динамічним центром Церкви", підкреслив у своєму виступі до вчених в області літургії голова Папської ради сприяння християнській єдності. Літургія не тільки будує Церкву, але і зберігає її живою, а в кінцевому рахунку Церква і Літургія ідентичні, додав він. Тому, за словами ватиканського кардинала, потрібно визначити, чи дійсно літургійна реформа є розривом з історією і початком створення чогось абсолютно нового. Він заперечив тезу сутнісних змін у літургії і висловив переконання, що потрібна форма її органічного розвитку. Тут кардинал Кох зіслався на думку Бенедикта XVI, що літургію не слід розуміти як низку фракцій, але як процес зростання та очищення, в якому залишаються самобутність і спадкоємність.

 

На думку кардинала, літургія повинна бути "ортодоксальною" в первісному значенні цього слова, маючи на увазі правильну реалізацію культу. У літургії, яка не має свого джерела в Пресвятій Трійці, Церква більше не може бути по-справжньому співтовариством віри, а літургійна реформа досягнути цілі. Церква і літургія знаходяться в рівновазі, коли літургія розуміється і реалізується як "дія самого Бога", - нагадав кардинал Кох.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va