Кардинал Краєвський: молитимуся Хресну дорогу там, де війна сіяла смерть
  • Птн, 15/04/2022 - 13:19

Кардинал Конрад Краєвський, Папський роздавач милостині, передав кардіологічній лікарні в Києві карету швидкої допомоги, що є другим таким подарунком від Папи для українських медичних закладів.

Сходження на українську Голготу, де стояння позначені корпусами бойових машин, спустошеними будинками, тілами невинно вбитих. Це досвід, який мав нагоду пережити кардинал Конрад Краєвський, Апостольський елемозинарій, який цими днями прибув до столиці України та мав нагоду побувати у передмістях, якими прокотилася війна в усій своїй суворості та безжалісності. Саме там він має намір молитися Хресну дорогу у Велику П’ятницю. Про це Папський роздавач милостині розповів у інтерв’ю для ватиканських медіа.

Кардинал Краєвський втретє приїхав в Україну, щоб засвідчити близькість Папи. У четвер він здійснив одне із завдань цього візиту: передав до медичного закладу карету швидкої допомоги. Ще одним завданням є розділити великодні богослужіння з тими, хто вже 50 днів переживає страсті, сподіваючись на те, що кожен день є кроком до воскресіння.

Відповідаючи на запитання про те, як відбувалася передача рятувального автомобіля, Апостольський елемозинарій зазначив: «Все пішло дуже добре. Директор найбільшої київської кардіологічної лікарні відразу зауважив, що цей символ є знаком не лише порятунку людей, але й символом можливого воскресіння України. Ми зустрілися з багатьма лікарями та іншим персоналом. Директор, дякуючи Папі за цей дар, отриманий у день спогадування Тайної вечері, через що також символізує те, що Папа цілує ноги українського народу та його близькість і співстраждання, сказав слова, які закарбувалися у мене в серці: “Ми – мовив він – лікарі, й повинні бути як Добрий Самарянин, оперувати не тільки поранених українців, цивільних і військових, але повинні допомагати всім, також і росіянам”. Це важка річ для нього проводити операцію, знаючи, що перед ним люди, які могли вбити багатьох людей. Але він сказав: “Це означає бути лікарем, самарянином і людиною, незважаючи на гіркоту серця та на почуття, які носиш у собі”. Для мене ці слова – це чиста Євангелія: воно важке, але коли ми йдемо за ним, воно є прекрасним як весна, коли все квітне. Я багато чого навчився від цього директора, це вартувало того, щоби проїхати тисячі кілометрів за кермом карети швидкої допомоги та послухати директора, який говорив ці речі перед 150 лікарями», – сказав кардинал Краєвський.

Розповідаючи про те, яка атмосфера панує в Києві, особливо з наближенням Пасхи, він зазначив, що може здаватися, що життя повертається до міста, але це ще не так. Ще є диверсійні групи, звучать сирени, люди мусять ховатися… І вистачить лише трохи від’їхати від Києва, щоби побачити глибокі сліди війни, навіть бездиханні тіла. «Завтра старатимуся досягнути саме цих місць і молитися Хресну дорогу. Разом з нунцієм ми у приватний спосіб пройдемо Хресною дорогою там, де присутні справжні Ісусові Страсті, де люди страждають і вмирають. Але завершимо її стоянням, присвяченим воскресінню», – підкреслив кардинал Конрад Краєвський, додавши, що таким було бажання Папи, аби він провів Пасхальне Тридення разом з українцями: «Присутність – це перше ім’я любові. Папа любить казати, що священик повинен “пахнути вівцями” й тому відправив мене сюди: щоби бути з людьми, а не щоб подорожувати та фотографуватися. Щоб бути та молитися».