Кардинал Краєвський в Україні: керуємося логікою Євангелія
  • Птн, 11/03/2022 - 22:57

Триває місія солідарності з українським народом спеціального посланця Папи кардинала Конрада Краєвського, який перебуває в Україні. Кардинал Черні, натомість, уже повернувся до Риму.

Засвідчити близькість Папи та всієї Церкви з українським народом в період страждань, породжених війною, невиправданим вторгненням російських військ, які бомбардують українські міста. Таке завдання було доручене двом кардиналам з Римської Курії – Конрадові Краєвському, Папському роздавачеві милостині, та Майклові Черні, в.о. Префекта Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові.

Кардинал Краєвськй, зустрівшись у Польщі з біженцями та з тими, хто їм допомагає, від 8 березня перебуває в Україні. Кардинал Черні від 8 до 10 березня перебував в Угорщині, де також зустрічався з біженцями з України та з волонтерами, а 9 березня перетнув кордон та в Берегово Закарпатської області зустрівся з очільниками конфесій Закарпаття, які об’єднали свої зусилля, щоб надавати допомогу потребуючим.

У той час, як кардинал Черні вже повернувся до Риму, кардинал Краєвський залишається в Україні. Цими днями він відвідував соціальні осередки, які провадять церковні структури, а в четвер, 10 березня, очолив екуменічну міжрелігійну молитву за мир, яка відбулася в римо-католицькій катедрі Успіння Пречистої Діви Марії.

Спілкуючись із журналістами, Папський представник зазначив, що має намір залишити Львів та нести далі, наскільки це дозволять обставини, «послання миру від Святішого Отця та молитву». «І це – наша дуже сильна зброя. Вона може бути також страшною для тих, які нападають на Україну», – сказав він, подякувавши журналістам за їхню працю, «що також багато робить для України».

Кардинал Краєвський підкреслив, що приїхав сюди, «керуючись логікою Євангелія», наслідуючи Ісуса, Який «завжди залишався на боці страждаючих». «Євангелія говорить нам про три найвишуканіші види зброї в світі: молитву, піст і милостиню», – сказав він, зауваживши, що справжня милостиня означає віддати частину себе, розділивши страждання ближнього, що той, хто молиться, здобуде те, про що просить, але потрібна витривалість в молитві, що справжній піст означає запросити Бога в своє життя, прагнути Його присутності, звільняючи для Нього місце в своєму серці. «Це є зброя, яку ми несемо. І хочу ще додати: віра спроможна переміщувати гори, то що вже казати про безумну війну! Й у цьому також полягає сила України: завдяки вірі, любові до своєї батьківщини, любові до своїх сімей, вони здатні вистояти, здатні врятувати батьківщину».

Ввечері 10 березня Папський роздавач милостині відвідав прикордонне містечко Раву-Руську, де місцевий осередок Місії «Карітас-Спес» Львівської архідієцезії РКЦ став одним із пунктів прийому та розподілу гуманітарної допомоги та місцем тимчасового перебування для людей, що чекають на перетин кордону з Польщею. Там кардинал Краєвський приєднався до розвантажування чергового вантажу допомоги, надісланої польськими друзями України.

Як повідомляється на сторінці у Facebook Лвівської архидієцезії,11 березня 2022 р. в парафії святого Йоана Павла ІІ у Рівному також відбулася екуменічна молитва за Україну - про припинення війни та відновлення миру, і якій взяли участь кардинал Конрад Краєвський, архієпископ Мечислав Мокшицький, Львівський митрополит РКЦ, єпископ Віталій Скоморовський, а також представники інших релігійних спільнот та влади міста Рівне.