Кардинал Краєвський їде в Україну, щоб принести допомогу і благословення Папи
  • Пон, 07/03/2022 - 14:43

Найближчими годинами Папський Роздавач милостині вирушить до Польщі, звідки переїде до України, щоб виконати свою місію: передати допомогу потребуючим та підтримати волонтерів, що допомагають біженцям. «Я не знаю, як далеко я зможу заїхати, але я спробую виявити всім, кого зустріну, близькість і підбадьорення від Святішого Отця. Я не боюся, бо в моєму серці – Євангеліє», – зазначає він.

Маршрут не визначений, але ціль зрозуміла: «Дійти до людей, що страждають, і принести їм підтримку Папи, сказати, що він їх любить, і молитися з ними, тому що молитва також здатна зупинити війну».

Папський Роздавач милостині кардинал Конрад Краєвський, який вже привозив гуманітарну допомогу до собору святої Софії в Римі, є одним з кардиналів, яких Папа надсилає в Україну, щоб надати матеріальну і духовну підтримку людям, що вже одинадцять днів живуть під бомбардуваннями та серед жахіть. Разом з ним вирушить також кардинал Майкл Черні, виконуючий обов’язки Префекта Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові.

Це справжня місія, що, як зазначив Папа під час молитви «Ангел Господній», хоче продемонструвати, що «Святий Престол готовий зробити все, щоб служити цьому мирові». Насамперед, «присутність двох кардиналів – це присутність не лише Папи, але й усього християнського люду, який хоче наблизитися й сказати: Війна — це божевілля! Зупиніться, будь ласка! Подивіться на цю жорстокість». Тому для кардинала Краєвського – це велика відповідальність. Серед поспішного пакування валіз і придбання квитків, він відповів на кілька запитань для Vatican News.

Ваше Преосвященство, через кілька годин Ви вирушаєте з місією представляти Папу в зраненій Україні. З якими почуттями вирушаєте?

Святіший Отець застосовує логіку Євангелія і наближається до тих, хто страждає, кого вбивають, хто покидає власну країну. Я незабаром вирушаю і їду до Польщі, бо з Польщі впевнений, що зможу в’їхати в Україну. Тоді подивимося, як далеко зможемо заїхати, щоб досягти цих людей і показати близькість Папи, сказати, що він їх любить, що він молиться за них, що хоче їх підбадьорити. Я їду також, щоб передати вервиці Святішого Отця, бо молитвою ми можемо зрушити гори і навіть зупинити війну.

Для кого в основному призначена допомога, яку везете?

Я не знаю... Там воєнний стан, тому я не знаю, до кого я зможу дістатися. Як бачимо, щогодини все змінюється, все переміщується. Звичайно, я намагатимусь зустріти якомога більше людей, щоб принести благословення Святішого Отця. А ще я хочу бути поруч із волонтерами, з тими, хто допомагає біженцям на кордоні. Вже 800 тисяч приїхали до Польщі.

З Польщі поїдедете до Києва?

Коли я потраплю на кордон, ми побачимо, які є можливості. Ми знаємо, що мер Києва попросив все духовенство, якщо можуть, зібратися і перебувати з ними, щоб молитися та захищати місто молитвою.

Особисте запитання: Ви боїтеся?

Ні. Як я вже сказав, ношу в серці Євангеліє. Я хочу застосовувати логіку Євангелія, так само, як Папа.