Кардинал Крістоф Шенборн: обрання новим Папою кардинала Бергольйо визначило втручання вищих сил
  • Срд, 15/05/2013 - 09:16

Архиєпископ Відня кардинал Крістоф Шенборн, якого, за прогнозами експертів, вважали одним з найбільш ймовірних наступників Бенедикта XVI, і який  пішов у відставку, розповів, що в період конклаву з обрання Папи Римського він був свідком двох "явних знаків", які дали вищі сили, що вказали на аргентинського кардинала Хорхе Маріо Бергольйо як на їхнього обранця.

За словами кардинала Шенборна, тільки божественне втручання може пояснити ту швидкість, з якою аргентинського єрарха, що не входив ні в один з основних списків можливих кандидатів на папський престіл, складених ватиканістами, обрали Понтифіком.

Про це Архиєпископ Відня заявив у своєму виступі на англіканській конференції в Лондоні.

Звертаючись до п'ятитисячної аудиторії в Королівському Альберт-Холі, він сказав, що ввечері 12 березня, коли почався конклав з обрання Папи, жоден з кардиналів не міг з упевненістю сказати, кого оберуть.
Процес, що закінчив обрання,  Шенборн називає "величезним досвідом Святого Духа". "Ми були проваджені Святим Духом до того, щоб людина, яка сиділа в останньому закутку Сікстинської капели, стала обранцем".

 

За словами Шенборна, в нього було принаймні два переконливих знаки, що дозволяють стверджувати це. Про один він може розповісти, а про інший змушений мовчати, оскільки другий знак стосується перебігу конклаву. І Шенборн наголошує, що йшлося про реальні знаки. "Господь дав мені вказівку: "Ось ця людина", – сказав кардинал.

За його словами, відразу після особливої Літургії, звершеної перед відкриттям конклаву, він біля базиліки Святого Петра побачив двох своїх друзів – подружню пару з Латинської Америки, і попросив дати якусь пораду перед конклавом, який повинен був початися через кілька годин.

"І жінка прошепотіла на вухо: "Бергольйо", – розповів кардинал. "Це прозвучало немов якийсь удар: якщо ці люди говорять "Бергольйо", то це вказівка Святого Духа", – додав він.

"Я впевнений, що багато з нас отримали подібні знаки під час конклаву, інакше не було б можливим, щоб вибори відбулися так швидко", – вважає Шенборн.

Потім віденський кардинал нагадав слухачам про призначення, що відбулося в листопаді в Лондоні, главою Англіканської Церкви Джастіна Уелбі, зазначивши, що в його обранні є "дивна схожість" з перебігом ватиканського конклаву. "Я дуже сподіваюся, що вони (Папа і Архиєпископ) зустрінуться найближчим часом".

Сміючись, Шенборн додав: "Я, звичайно, не знаю секретів "конклаву" в Ламбертському палаці" (Ламбертський палац у Лондоні – резиденція глави Англіканської Церкви. – прим. ред.). "Але, схоже, те, що Уелбі став Архиєпископом  – це теж маленьке диво", – вважає кардинал. За його словами, двома цими виборами та іншими знаками "Господь дав нам знамення", що дві Церкви – Католицька і Англіканська – повинні рухатися в напрямку єдності.

За матеріалами www.portal-credo.ru