Кардинал Кристоф Шенборн: «Унійна Церква знову воскресла»
  • Втр, 16/12/2014 - 12:36

Віденський архиєпископ і кардинал Кристоф Шенборн минулого четверга вшанував ісповідницво Української Греко-Католицької Церкви.

Під час Богослужіння візантійського обряду в катедральному храмі Святого Стефана у Відні кардинал Кристоф Шенборн у проповіді висловив свою «велику радість з приводу відродження Греко-Католицької Церкви». У спільній молитві взяли участь також священики і вірні греко-католицької Церкви, які проживають в Австрії.

У часи комунізму ця Церква, за словами проповідника, дала велику кількість мучеників та ісповідників. Єпископи, священики і миряни в часи переслідувань проявили надзвичайну велику силу волі, залишившись вірними своїй Церкві.

Церква, яка воскресла з катакомб

Цю силу вони черпали у Святому Дусі, зазначив кардинал Шенборн. Двадцять п'ять років тому ця Церква, яку багато вважало майже знищеною, «знову воскресла з катокомб». Свою місію легата Святішого Отця Франциска під час святкувань 25-річчя легалізації УГКЦ він потрактував як знак солідарності з народом України у цей непростий час.

В Австрії проживають десять тисяч греко-католиків. Греко-католицькі громади існують у Відні, Граці, Клагенфурті, Лінці, Зальцбургу та Інсбруку. Особливо в останні два десятиліття склад громад, за словами о. Юрія Коласи, зазнав суттєвих змін. Якщо після Другої світової війни членами громад були переважно українці греко-католики, які проживали в Австрії, то тепер це католики візантійського обряду практично з усіх східноєвропейських держав. Ці зміни були зумовлені розпадом СРСР та відкриттям кордонів Європейського Союзу. Переважна більшість й надалі належить до Української Церкви (86%). Істотно меншою за чисельністю вірних є Румунська Греко-Католицька Церква (11%).

Відтак о. Коласа відзначив зусилля, які докладають Східні Католицькі Церкви для примирення Католицьких і Православних Церков. «Вони слугують своєрідним містком: інституційний початок наших Церков лежить на межі двох світів - західно-латинського та східно-православного», - зазначив о. Коласа. Саме в Австрії ми знаходимо плідний ґрунт для зустрічей різних культур і релігійних традицій.