Кардинал Курт Кох про 500-річчя Реформації: цього не можна святкувати
  • Птн, 28/10/2016 - 12:14

Ознаменування 500-річчя Реформації повинно стати вдячністю за 50 років католицько-лютеранського діалогу в надії, що це принесе нові плоди зближення і стане покаянням за всі біди, вчинені протягом цих 500 років. Цю точку зору озвучив 26 жовтня 2016 року в Ватикані під час зустрічі з журналістами голова Папської Ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох.

Ієрарх зазначив, що найголовніше - духовний екуменізм, який з'єднує людей на внутрішньому рівні. Але також важливі культурні прояви екуменізму, наприклад, виступи колективів різних конфесій у Ватикані і католицьких та інших християнських громадах, і, звичайно, теологічний екуменізм.

Кардинал згадав спільний католицько-лютеранський документ "Від конфлікту до спілкування", що вийшов три роки тому, і в якому обидві сторони підкреслюють, що річниця Реформації базується на "трьох сильних пунктах". По-перше, це подяка за все загальне, що було виявлено протягом півстолітнього католицько-лютеранської діалогу. Другим сильним пунктом є надія, що спільне святкування може принести хороші плоди у майбутньому. Переходячи до третього пункту кардинал Кох зазначив, що Мартін Лютер не хотів створювати розділів, або нові Церкви; його бажанням було оновити Католицьку Церкву, але в його часи це було неможливо, і призвело до поділу і навіть страшних воєн, наприклад, 30-річної війни, яка перетворила Європу в море крові. І тому очевидно, що ми "не можемо цього святкувати, за це треба покаятися", - підкреслив голова Папської Ради сприяння християнській єдності.