Кардинал Курт Кох: Завдання нової євангелізації - навчитися заново формулювати позитивні цінності християнства
  • Срд, 18/12/2013 - 12:55

Як Церква повинна говорити зі світом, який забув про Бога? Чи може сама Церква мінятися і наскільки? На ці запитання відповідав голова Папської ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох на прес - конференції в Москві 17 грудня.

За його словами, Церква в Європі зараз переживає не найкращі часи. «Неймовірний тиск секуляризації» ставить її перед «найбільшим викликом: вона повинна бути, з одного боку, вірна корінню, а з іншого боку - бути сучасною. Це створює неймовірне напруження. Якщо Церква залишиться вірною тільки своїм традиціям, вона ризикує перетворитися на музей. Якщо ж захопиться тільки сучасністю, перетвориться на хамелеона (як відомо, він змінює колір залежно від середовища, а якщо говорити про кольори в політичному сенсі (червоний, зелений), буде ще більше видно небезпеку такого підходу). Ми повинні «розрізняти знамення часів», але не можемо пристосовуватися до часу», зазначив кардинал Кох.

Як проповідувати, щоб бути почутими? «Ми, християни, повинні сьогодні заново навчитися формулювати свої позитивні цінності. І тільки на цьому тлі говорити про те, що нам не подобається в сучасному світі. Якщо християнство буде асоціюватися тільки з заборонами, це нікому не допоможе. Наприклад, чому ми виступаємо на захист сім'ї? У цьому контексті якраз зрозуміло. У цьому - завдання нової євангелізації», - сказав кардинал Кох.

Говорячи про тенденції секуляризації, він зазначив: «Люди в значній мірі втратили відчуття Неба, відкритого для них. Такі люди неминуче починають шукати небо на землі. Для цього у них є три можливості: розвага, робота і любов. Для християнських церков немає нічого більш важливого, ніж проголошувати відкрите Небо. Відкритість нашого земного життя до трансцендентного - головна звістка християнських церков сьогодні». У цій перспективі особливого значення набуває спільне свідоцтво всіх християн про Бога, - закінчив представник Святого Престолу.

Юлія Зайцева
За матеріалами www.blagovest-info.ru