Кардинал Курт Кох у Львові розповів що Католицька та Православні Церкви повинні зробити для успішного діалогу
  • Втр, 11/06/2013 - 20:25

Архиєпископ Курт Кох, який з 2010 року очолює Папську Раду сприяння християнській єдності, в Українському католицькому університеті у Львові 10 червня  прочитав лекцію «Перпективи екуменічного діалогу між Католицькою і Православною Церквами» та відповів на низку запитань.

 

Ректор УКУ, владика Борис Ґудзяк, представляючи гостя, сказав, що «єдність між послідовниками Христа є пріоритетом різних програм, які реалізовуються сьогодні в УКУ, де також діє Інститут екуменічних студій».

 

Кардинал Курт Кох у своєму виступі зупинився на аналізі фаз і тем католицько-православного діалогу, акцентував на заслузі Папи Бенедикта XVI щодо активізації роботи змішаної міжнародної комісії з богословського діалогу між РКЦ і Православними Церквами, яка зосереджена на обговоренні одного з найболючіших і ключових питань православно-католицьких стосунків – примату єпископа Риму.

 

Як пояснив кардинал Кох, «з православної точки зору Церква присутня і звершується  в кожній місцевій Церкві, в якій відправляється Євхаристія, тому кожна євхаристійна громада є цілковитою Церквою. Натомість, у католицькому розумінні, окрема євхаристійна громада не є цілою Церквою. Тому засадничою для Католицької Церкви є єдність окремих євхаристійних громад між собою та єпископом Риму. Тобто, Католицька Церква  живе у взаємному перехрещенні місцевих Церков в єдину Церкву Вселенську».

 

Кардинал Кох також окреслив майбутні екуменічні кроки, які повинні зробити як Католицька, так і Православні Церкви назустріч одна одній. Тобто, Католицька Церква зі свого боку повинна «поглиблювати аргументацію про важливість для життя і діяльності Церкви примату Папи», а Православні Церкви повинні «відважно розглянути свою головну еклезіологічну проблему, а саме – автокефалію національних Церков і їхню тенденцію до націоналізму».

 

Як наголосив кардинал, «найважливішим є не втратити з поля зору мети екуменічного діалогу між Католицькою і Православними Церквами, що, принаймні, з католицької точки зору, може полягати лише у відновленні видимого сопричастя Церков».

 

Окремою темою доповіді кардинала Курта Коха стало питання екуменічного значення католицьких Східних Церков, які можуть виконати функцію містка між Католицькою і Православними Церквами. У цьому контексті кардинал процитував Декрет II Ватиканського Собору "Про екуменізм": "Східі Церкви, перебуваючи у сопричасті з Римським апостольським Престолом, мають особливий обов’язок - плекати єдність всіх християн".

 

Довідка: Екуменічні стосунки між Католицькою і Православними Церквами розпочалася 1965 року. Тоді, під час II Ватиканського Собору, 7 грудня 1965 року, Папа Павло VI зробив екуменічний крок назустріч Вселенському Патріарху Атенагору, скасувавши взаємні анафеми 1054 року.  Від того часу діалог ведеться з перемінними успіхами. Найболючіші питання такого діалогу: примат Папи та звинувачення з боку Російської Православної Церкви греко-католиків у прозелітизмі.

 

Джерело: РІСУ