Кардинал Ладарія: Більше мирян повинні вивчати теологію
  • Птн, 22/10/2021 - 10:03

Слід прагнути того, щоб якомога більше мирян мали доступ до богословського навчання, адже теологія допомагає нам краще жити нашою вірою, вважає кардинал Луїс Ладарія Феррер SJ. 

В інтерв’ю Ecclesia префект Конгрегації Доктрини Віри наголошує, що вивчення богослов’я завжди було важливим, але раніше вважалося, що це зарезервовано виключно для кандидатів у священство. Нині, слава Богові, на наших теологічних факультетах багато мирян, як чоловіків, так і жінок.

Кард. Ладарія позитивно оцінює стан сучасної теології. Він зазначає, що його конгрегації не часто доводиться вдаватися до санкцій щодо теологів. Інколи  ще трапляються поодинокі випадки, однак більшість із них вірні вченню Церкви і дуже натхнені ІІ Ватиканським Собором. У той же час іспанський кардинал застерігає, що теологія повинна бути симфонічною, у ній повинні бути присутні різні голоси, ніхто не може стверджувати, що  говорить усе.

Кардинал Ладарія також пригадав відносини з лефевристами, оскільки після ліквідації Комісії Ecclesia Dei саме до компетенції його Конгрегації належить доктринальний діалог із Товариством Пія X. Він визнав, що на даний момент цей діалог стоїть на місці, тривалий час у ньому немає прогресу. Тому, як він наголошує, ми повинні просити Бога просвітити нас і відкрити шлях до повної єдності. Тому що, як він стверджує, “вони не відокремлені від Церкви, але їх єдність на цьому етапі не є досконалою. Ось чому, через молитву і в дусі відкритості, ми намагаємось зробити це якомога швидше”, – додав кардинал Ладарія.