Кардинал Ладарія: якщо Церква не була б місійною, їй чогось би не вистачало
  • Суб, 19/10/2019 - 14:20

Префект Конгрегації Віровчення в інтерв’ю для Радіо Ватикану поділився своїми думками про головні теми, які піднімаються під час Синоду Єпископів, що триває у Ватикані.

Інкультурація – це достосування послання Церкви, яке завжди є однаковим, до культур різних народів. На цьому наголосив кардинал Франсіско Луіс Ладарія Феррер, Префект Конгрегації Віровчення, в інтерв’ю для Ватиканського Радіо, зазначаючи, що саме ця тема є центральною під час Синоду Єпископів про Амазонію, який тепер відбувається у Ватикані.

Брак священиків і нові форми душпастирювання

Відповідаючи на запитання журналіста про нові форми душпастирського служіння, Кардинал, передовсім зазначив, що на теренах Амазонії, де відчувається брак священиків, необхідно розвивати нові форми душпастирювання, беручи до уваги потреби часу. Для цього потрібно сприяти розвитку того, що вже існує у Церкві на цих теренах, але його можна значно покращити задля добра усієї спільноти. Як приклад, кардинал вказав на катехитичне служіння, на служіння читців і занґажування активних мирян до місцевого душпастирства.

Тема інкультурації

Однією із тем, які неодноразово підіймались під час дискусій у синодальному залі, була тема інкультурації богослов’я та літургії, зокрема, про те, як саме можна здійснити таку інкультурацію в Амазонії. «Інкультурація є бажанням, яке, однак, не є особливою проблемою лише цього регіону. По суті, йдеться про бажання, аби послання Церкви, яке завжди є однаковим, виражалось у спосіб, пристосований до культури місцевих народів. Визначити те, як здійснити цю інкультурацію в Амазонії, не належить до тих, які там не живуть. Ми можемо вказати на загальні принципи: інкультурація повинна бути такою, що бере до уваги вміст та традицію віри», – наголосив кардинал Ладарія.

Покращення семінарійного виховання

На синоді дискутувалось також і про покращення семінарійного виховання, аби у серцях майбутніх священиків могло зародитись та розвинутись бажання місійності. На переконання Префекта Конгрегації Віровчення, місійність є одним із фундаментальних принципів священичого виховання, адже якщо б у Церкві забракло тієї місійності, то вона б утратила щось дуже важливе. Це стосується також і священиків, які не є повноцінними душпастирями, якщо їм бракує місійного духу.

Сприяння народам Амазонії

Одне із питань журналіста стосувались природніх ресурсів Амазонії, зокрема того, як Церква може посприяти місцевому населенню у захисті регіонального біому. На переконання кардинала, Вселенська Церква має можливість посприяти народам Амазонії у цьому питанні, передусім, через колективну діяльність усієї Церкви, за допомогою відповідних звернень місцевого єпископату та, зокрема, через етичне виховання, запобігаючи надмірному використанню місцевих теренів.