Кардинал Леонардо Сандрі до української молоді: «Будьте світлом та сіллю цієї землі і не розчаровуйтеся, думаючи, що нічого не можна змінити»
  • Нед, 16/07/2017 - 10:52

Те, що я побачив у вашій країні в цих днях, зворушило моє серце… Я бачив біль, але я також бачив і численні знаки надії, що, подібно до численних маленьких вогників, поволі поволі запалюють великий вогонь. Про це мовиться у привітальних словах кардинала Леонардо Сандрі, префекта Конгрегації Східних Церков, до молоді, яка прибула на щорічну Всеукраїнську прощу до Марійського духовного центру у Зарваниці, 15 липня 2017 року.

«Ви дійшли до цієї святині, – звернувся посланець Святішого Отця до української молоді, – пройшовши найрізноманітніші шляхи, щоб вшанувати всеславну Богородицю, Пресвяту Діву Марію, яка є також Матір’ю Церкви та кожного з нас. Ви мали тисячі причин для того, аби залишитися вдома… Питання та сумніви: «Чому я мушу пускатися в дорогу та крокувати як прочанин, коли довкола себе я бачу так багато страждання?.. Для чого вірити в Бога, коли довкола себе я бачу стільки насилля, коли чую звуки війни?.. Для чого і далі довіряти, коли здається, що корумповану ментальність неможливо зупинити?..»

Скажу вам дуже просто: подивіться на себе так, як робимо це ми тут, зі сцени – і ви побачите ваші, можливо, втомлені, але дуже щасливі обличчя. Ваше пуститися в дорогу і дійти аж до цього святого місця і є відповіддю, яку ваше серце і ваше життя дали кожному сумніву і кожному питанню. Почати рухатися, піти вперед – це правильний і навіть розумніший підхід серця та життя».

Віра маленьких та простих людей, наголосив кардинал Леонардо, які подібно до Марії продовжують надіятися попри усю безнадію, є тим дорогоцінним знаряддям, завдяки якому Бог продовжує входити сьогодні у світ та спасати його.

«Те, що я побачив у вашій країні цими днями, – поділився своїми враженнями високий гість, – зворушило моє серце: Богослужіння, відвідини та зустрічі, які я мав у Східній частині України, випробуваній бойовими діями, що змусили до втечі численних ваших братів і сестер. Я бачив біль, але я також бачив і численні знаки надії, що, подібно до численних маленьких вогників, поволі-поволі запалюють великий вогонь. Я думаю про жести прийняття і милосердя, про те добро, що було отримане завдяки милосердю та збірці для України, яку хотів Святіший Отець Франциск. Думаю про тих внутрішніх переселенців, які взялися до роботи і за допомогою Карітасу почали полегшувати біль та біду інших, що перебувають у їхній же ситуації. Не забуду про біль і надію, засвідчені деякими греко-католицькими та римо-католицькими священиками. Дехто із них в роки радянського комунізму був ув’язнений та депортований. А в сучасних подіях війни, які окропили кров’ю вашу землю, вони захищали та намагалися рятувати якомога більшу кількість людей, що перебували у небезпеці».

«А вас, дорогі хлопці і дівчата, – просить застановитися кардинал Леонардо, – що вмієте навігувати в засобах масової комунікації, заохочую піти і подивитися на обличчя дітей та волонтерів одного із центрів християнського виховання у Пакістані – країні, в якій наші брати терплять ще більше через свою віру в Христа – виховного Центру «Єремія» в м. Фаїсалабад. Подивіться на них, як вони кожного дня чинять різні жести милосердя, як зупиняються для молитви на вервиці, щоб донести обійми Ісуса і свої обійми маленькому Charlie Gard та його родині в Англії».

«Вправляння у мисленні, щоб зрозуміти теперішнє, молитва, діла милосердя та солідарності – це ті кроки, якими і ви можете пуститися в дорогу, як Марія, стаючи прочанами на дорогах життя і цього світу, що так сильно потребує ваших сил і вашого ентузіазму. Відчувайте близькість Папи Франциска, який особисто поручив мені занести вам його глибокі почуття та уділити вам його благословення. Багато хто з вас його зустрів і слухав торік у Кракові на Світових днях молоді. Я заохочую вас від його імені прочитати та роздумувати над посланням, яке він написав цього року, запрошуючи вас у путь до наступної зустрічі у Панамі, у 2019 році. Він просить вас крокувати не лише згадуючи про минуле, а й маючи відвагу до теперішнього та маючи надію до майбутнього», – наголосив посланець Папи Франциска.

За його словами, Папа заохочує молодь визнавати своє коріння, для того аби завжди вертатися до основного і з творчою вірністю поринати в розбудову нових горизонтів. «Будьте світлом та сіллю цієї землі і не розчаровуйтеся в думках, що нічого не можна змінити. Змінюйте суспільство, в якому часто керує сила та корупція, завдяки вашому чистому серцю, вірному як Богові, так і більш автентичному людству. Дозвольте, аби єлей Божої утіхи і розради помазав внутрішні рани багатьох людей», – побажав кардинал Леонардо Сандрі.

Так він попросив молодих людей допомагати душпастирям у підготовці Синоду Єпископів, який Папа скликав у Римі на жовтень 2018 року, саме для того, аби роздумувати про покликання молоді.