Кардинал Леонардо Сандрі та Блаженніший Святослав відкрили третю благодійну школу англійської мови на батьківщині патріарха Йосифа (Сліпого)
  • Пон, 17/07/2017 - 21:45

16 липня 2017 року в Музейно-меморіальному комплексі ім. Патріарха Йосифа Сліпого в Заздрості на Тернопільщині стартувала третя благодійна літня школа англійської мови. Проект, організатором і головним спонсором якого є Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» (США) (ТСС А), ініційовано в 2015 році для дітей з родин учасників АТО, переселенців, дітей-сиріт та семінаристів вищих духовних семінарій УГКЦ. Цьогорічний захід організатори присвятили пам’яті Блаженнішого Любомира (Гузара) (1933–2017).

На урочисте відкриття школи прибули: особистий посланець Святішого Отця кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков; Апостольський Нунцій в Україні Клаудіо Ґуджеротті; Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук; Секретар Синоду УГКЦ Преосвященний Богдах Дзюрах; представники державних служб України та численні гості з-за кордону. Високих гостей урочисто вітали учасники літньої школи на чолі з директором Іриною Іванкович. Під час екскурсії, яку вів владика Теодор (Мартиняк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської митрополії, церковні достойники ознайомилися з життєвим подвигом й ісповідництвом Слуги Божого Йосифа (Сліпого), оглянули родинний дім патріарха та нову музейну експозицію. У слові до учасників школи Блаженніший Святослав зазначив: «Поглиблюйте свої знання англійської мови, вдосконалюйте їх і збагачуйтеся духовно». Кардинал Сандрі побажав усім натхнення Святого Духа. Відтак, єрархи уділили апостольське благословення вчительському та студентському колективові.

Упродовж трьох тижнів 29 юнаків і дівчат з Івано-Франківської, Київської, Львівської, Тернопільської, Харківської, Херсонської й Одеської областей вивчатимуть англійську мову цьогоріч уже на п’ятьох рівнях: базовому, початковому, середньому, вищому та найвищому. Лекції вестимуть викладачі-волонтери зі Сполучених Штатів Америки: Марта Пенкальська, Анастасія Блощинська й Ірина Іванкович, а також Трейсі Берґ (Бельгія) та Мартін Ґантнер (Австрія). У програмі – багатопланові заняття з граматики, розмовної мови, читання, розуміння зі слуху, майстерності писання, адаптованої літератури. Навчання складається із чотирьох ранішніх та одного пополудневого блоків. Вечірні лекції охоплюють перегляд й обговорення кінофільмів, караоке та класи з американської кухні. Навчальний процес йтиме не лише за традиційним методом підручника, але й передбачено ігрові та мультимедійні заняття із застосуванням новітніх технологій. Учасники програми матимуть чудову нагоду поспілкуватися живою англійською мовою, пізнати американську культуру й традиції, а також випробувати себе в ролі викладачів. Цьогоріч додано факультативні заняття із літургічної термінології, американської історії та поезії. Атакож відведено час на індивідуальні консультації з інструкторами.

Організатори подбали й про духовний вимір: у програмі школи, яка є екуменічною, – щоденні молитви, вервиця, Хресна Дорога, Божественна Літургія англійською мовою, проща до Зарваницької Божої Матері, реколекційні науки. Для активного дозвілля на території Музейного комплексу обладнано спортивний майданчик, а для загального інтелектуального збагачення молоді заплановано екскурсії визначними місцями Західної України.

«З кожним проектом намагаємося охопити нашою увагою щораз більшу кількість учасників, вдосконалити програму, дослухаючись до побажань молоді. Розбудовуємо освітню базу, нав’язуємо співпрацю із вищими навчальними закладами Америки», – зазначила директор школи Ірина Іванкович, професор англійської мови Менор коледжу, що у Філадельфії, штат Пенсильванія. Завдяки цьому програма в Заздрості одержала акредитацію та сертифікацію американської освітньої установи. За словами пані Ірини, свідченням потреби у школі мовного занурення є не лише той факт, що на третій курс зареєструвалися учасники минулорічної та позаминулорічної програми, а й те, що охочих покращити знання мови виявилося значно більше, ніж попередніми роками. Крім того, цього року вперше у школі беруть участь спудеї уже чотирьох семінарій УГКЦ: Івано-Франківської, Київської, Львівської та Тернопільської. «Саме в реалізації таких проєктів спадщина патріарха Йосифа (Сліпого) набирає нового значення, нової актуальності, нового виміру, і тоді вкотре переконуєшся: основи, на яких будував Блаженніший – віра і наука, – залишаються понадчасовими. Це – фундамент нації, це – фундамент Христової Церкви, це – фундамент нашого майбутнього», – підсумувала пані Ірина.

До активної співпраці у проведенні літньої школи долучилися: Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільсько-Зборівська митрополія УГКЦ, Українська католицька освітня фундація в Чікаґо, Фундація Українського вільного університету, Українська кредитова кооператива в Нью-Йорку, Фундація «Спадщина» (Чікаго), Львівська освітня фундація, парафія Святого Івана Хрестителя в Нюарку (штат Нью-Джерсі), парафія СвятогоМиколая в Баффало (штат Нью-Йорк).

Прес-служба Релігійного товариства «Свята Софія» (США)