Кардинал Марадьяга: «Папа нічого не боїться»
  • Втр, 16/07/2013 - 19:10

Реформа Римської Курії є більш нагальною, ніж доктринальні питання і Папа Франциск сповнений рішучості зробити ці інституційні зміни. Таку думку висловив кардинал Оскар Родрігес Марадьяга в інтерв’ю для щоденного видання Коста-Ріки «La Nación». Гондураський кардинал належить до групи восьми кардиналів, завданням яких є допомагати Святішому Отцеві в управлінні Церквою і реформі Курії. Архиєпископ Тегусігальпи є координатором цієї дорадчої групи.

На думку кардинала Родрігеса Марадьяги, центральні структури Церкви занадто розбудовані та бюрократизовані, вони потребують більшої гнучкості. Це означає, що їх треба скоротити, оскільки, як він сказав, «вони стали старосвітнім королівством, а воно має мало спільного зі сучасним світом». Потреба змін, на думку кардинала, це також вимога боротьби зі злом, розкриття чи запобігання фінансовим надуживанням. Проте, як він застеріг, це не означає, що в Церкві поширилася звичка жити в розкоші, до чого намагався схилити журналіст, який брав інтерв’ю. «Переважна більшість священиків живуть убого. Я не знаю нікого, хто б жив у розкоші», – сказав кардинал Родрігес Марадьяга. Щодо конкретного запитання у справі ватиканського банку, він нагадав, що Інститут релігійних справ має характер фундації, а не банку. І оскільки це так, то Інститут має відновити первинний характер, забезпечуючи атмосферу повної прозорості.

Відповідаючи на запитання про можливість тиску на Папу з різних упливових груп, кардинал Марадьяга висловив переконання, що Франциск не належить людей, які піддаються тиску. «Він нічого не боїться», – додав єрарх.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va