Кардинал Марк Уелле: «Папа Франциск не планує лібералізації Церкви»
  • Срд, 06/05/2015 - 17:47

В інтерв'ю французькому тижневику «La Vie» префект Конгрегації у справах єпископів наголосив, що Папу цікавить проголошення Євангелія, бо це Євангеліє визволяє, зустріч з Ісусом визволяє, а не ідеології.

Папа Франциск хоче, щоб люди почули, побачили і відчули, що Бог милостивий, навіть якщо їхнє життя суперечить моралі; що милосердя Боже торкається нас і доходить до нас у будь-якій ситуації нашого життя. Акцент, який Папа ставить на це, «робить багато хорошого». Деякі, однак, «панікують, хвилюються, запитують, куди прямує Церква». – Я вважаю, що доктрина не зміниться, але краще втілиться на практиці, і тому справді допоможе людям зростати – сказав канадський кардинал.

Відповідаючи на запитання про паралелі між ІІ Ватиканським Собором та засіданням Синоду Єпископів про сім'ю, кардинал зазначив, що хоча між ними є точки дотику, це інший масштаб, – Собор тривав чотири роки.

Це було Зіслання Святого Духа, час актуалізації та широкого розвитку еклезіології, але також дискусій і напружень. Була потреба відкритості до екуменізму і культурних змін. Сьогодні рефлексія стосується конкретної теми сім'ї, а напруга стосується, зокрема, спадщини св. Івана Павла II. Існує розрив між вченням про сім'ю, яке він розвинув доповнюючи Собор, і життям багатьох людей в сучасному суспільстві. Таким чином, Церква відчуває потребу тримати руку на пульсі сімей і вирішувати поточні проблеми, а саме щодо великої кількості розлучень і пар, які не хочуть одружуватися, – сказав кардинал Уелле.

Кардинал визнав, що питання Причастя для розлучених, що  мають нові стосунки, також бере до уваги Церква, але це є глибша проблема і треба дивитися на її джерело, яким є криза зобов'язань на ціле життя.

Визнаючи помилковим переконання, що Синод є нагодою для лібералізації вчення Церкви в цьому питанні, кардинал зазначив, що можна спостерігати більшу вразливість до страждань і труднощів багатьох з цих сімей.

– Душпастирська харизма Папи Франциска дуже позитивно впливає на Церкву. Насправді він хоче переконати душпастирів супроводжувати людей там, де вони є, мандрувати з ними, не присипляли їх низкою істин, але настановляли їх на дорогу, на якій крок за кроком вони знайдуть відповідь на свої ситуації, щоб подорожувати у світлі Євангелія, усвідомлюючи те, що Боже милосердя супроводжує їх, допомагає, підносить їх, щоби мали надію. Метою є краще розуміння того, як супроводжувати і допомагати людям жити по-християнськи в шлюбі та сімейному житті. Ми маємо бути творчими в цьому – закликав префект Конгрегації у справах Єпископів.

Кардинал висловив переконання, що у випадку розлучених осіб, які уклали цивільний шлюб, є спосіб спростити процедури визнання шлюбу недійсним. Багато шлюбів були укладені без віри, без правдивого зобов’язання, а іноді в складних умовах. Тепер ми можемо визначити, наприклад, ступінь свободи осіб під час шлюбних обітів, а, отже, важність шлюбу. Цим займеться жовтневе засідання Синоду Єпископів.

– Але ніхто не давав зрозуміти, що раптом всі розлучені особи, які мають нові цивільні шлюби, зможуть приступити до Святого Причастя – нагадав кардинал.