Кардинал Маркс обговорює благословення одностатевих пар (оновлено)
  • Срд, 14/02/2018 - 20:45

Речник Кардинала Маркса з Архиєпархії Мюнхена і Фрайзингу звернувся до CNA із проханням виправити переклад інтерв’ю з кардиналом, висловлюючи занепокоєння тим, що переклад містить помилкове твердження і не відображає позиції кардинала Маркса. CNA погодився опублікувати уривок перекладу, наданий речником кардинала в рамках корекції. Ми також публікуємо цей уривок українською мовою.

«Карін Вендлінґер: То Ви можете уявити, що може існувати шлях для благословення одностатевих пар в Католицькій Церкві?

Кардинал Маркс: Не існує загального рішення, і я вважаю, це було б неправильно, бо ми говоримо про душпастирську опіку в індивідуальних випадках, а це стосується й інших сфер також, які ми не можемо регулювати, де ми не маємо встановлених правил».

У інтерв’ю 3 лютого кардинала Маркса запитали, відповідно до транскрипції інтерв’ю, поданої Архиєпархією Мюнхена і Фрайзинга, «чому ми спостерігаємо так мало прогресу, чи взагалі його відсутність» у справі благословення одностатевих пар, висвячення жінок в диякони, а також «відкинення обов’язкового целібату для священиків».

Кардинал сказав, що для нього важливим запитанням є те, як «Церква може відповідати на виклики, які їй ставлять нові умови сучасного життя, а також нові знання, безперечно», особливо стосовно душпастирської опіки.

Описуючи це як «фундаментальну орієнтацію», на якій наголошує Папа Франциск, кардинал Маркс закликав Церкву розглядати «ситуацію окремої особи,.. їх життєву історію, біографію,.. їх відносини» більш серйозно і відповідно супроводжувати їх як індивідуалів.

Нещодавно Маркс закликав до індивідуалістичного підходу до душпастирської опіки, яка, за його словами, не є ані предметом загальних правил, ані релятивізмом.

Така «близька душпастирська опіка» повинна стосуватись також гомосексуалів, сказав кардинал Маркс, Баварському державному радіо. «І слід також заохочувати священиків і душпастирів надавати підтримку людям в конкретних ситуаціях. Я тут не бачу жодних проблем».

Специфічна літургійна чи публічна форма такого благословення – чи інші форми «підтримки» - яку можна застосувати, це зовсім інше питання, яке, за словами Архиєпископа Мюнхену, вимагає подальшого ретельного розгляду.

Відповідно до транскрипції інтерв’ю, наданої Архиєпархією, на запитання чи може він «насправді уявити, що можливий шлях для благословення гомосексуальних пар в Католицькій Церкві», кардинал Маркс відповів, що «немає загальних рішень, і я вважаю, що так було б неправильно».

Щодо рішення чи повинні гомосексуальні пари отримувати благословення Церкви, кардинал сказав: «Я б однозначно відніс це до душпастриської сфери», аніж «вимагав знову встановлення якихось правил – існують речі, які неможливо регулювати».