Кардинал Маркс: Папа нагадує, що економіка повинна служити загальному добру, а не навпаки
  • Втр, 17/12/2013 - 15:54

Член Ради кардиналів, що допомагає Святішому Отцеві в управлінні Церквою, Архиєпископ Мюнхена-Фрайзингу, кардинал Рейнхард Маркс боронив критику капіталізму Папи Франциска. "Його слова не спрямовані проти ринкової економіки", - написав кардинал в статті, опублікованій в останньому випуску німецької щотижневої газети "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung". На його думку, Папа просто хоче нагадати, що економіка повинна служити загальному благу, а не навпаки. "У світі існує тенденція економізації всіх сфер життя, що призводить до залежності ритму життя суспільства від реалізації інтересів капіталу",- написав кардинал Маркс і додав: "Саме це Папа справедливо критикує".

Кардинал послався на дискусії навколо Апостольського заклику "Evangelii Gaudium". Його критики звинувачують Папу в односторонньому баченні капіталізму. На їх думку, Церква не пропонує ніяких нових рішень у боротьбі з бідністю і тільки підливає олії у вогонь упередженості до багатих". "Це звинувачення є неправдивим", - написав кардинал Маркс і наголосив: "Церква тільки нагадує, що матеріальні блага є засобом для досягнення мети, а не суттю нашого життя".

"Тому неприборканий капіталізм також не повинен бути зразком для суспільства, бо він не звертає уваги на долю особистості, слабких і бідних", - вважає єрарх. На його думку, більш важливим є те, що Церква шукає своє місце серед бідних. "Не для того, щоб підтвердити свій статус, але шукати нові форми соціального та економічного порядку. "Ми бачимо, що зі світом щось не в порядку, коли ми не пробуємо побачити його очима бідних",- написав кардинал.

Архиєпископ Фрайзинга-Мюнхену захищає позицію Церкви в політичних і соціальних питаннях. "Вона повинна у публічній дискусії представляти свої аргументи і погляди, а в зовнішності серйозної критики і опозиції не повинна піти і замкнутися виключно в релігійній сфері", - написав кардинал Маркс і зізнався, що іноді йому не вистачає голосу християн, які беруть участь в політичній, соціальній та економічній сфері життя. "Де є політичні партії, особливо ті, які дотримуються християнського образу людини, які тримаються цього і вступають у світові дебати?", - запитав на завершення кардинал Маркс, котрий належить до папської консультаційної групи.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va