Кардинал Маркс: Реформи повинні здійснюватись у єдності Вселенської Церкви
  • Втр, 15/10/2013 - 13:41

Основним орієнтиром для Церкви повинен бути ІІ Ватиканський собор, - розповів кардинал Маркс про досвід першого засідання Ради Кардиналів. Говорячи про очікувані реформи, він підкреслив, що вони повинні здійснюватись у єдності з усією Церквою.

Кардинал Райнхард Маркс вважає, що потрібно змінити менталітет Римської Курії, а для цього потрібен добре навчений персонал, більшість світських, особливо жінок. – Тоді, можливо, вдасться Курії відкинути свідомість того, що вона здійснює «функцію слуги», - сказав архієпископ Мюнхена і Фрайзінга у розмові з німецькою католицькою агенцією KNA. Він наголосив, що  Курія «не може бути муром між понтифіком і єпископами».

Жодній адміністрації не вдасться організуватися без «невдач», але «тут не достатньо буде кількох косметичних змін», - додав німецький кардинал, один з восьми членів Ради Кардиналів, так званої К-8, яка тиждень тому засідала у Римі. Кардинал Маркс підкреслив, що Курія «не може бути муром між понтифіком і єпископами», але має виконувати функцію служіння Папі і Вселенській Церкві, а, отже, повинна перетворитися на організацію, яка виконує дорадчу і інформуючу функцію.

За словами архієпископа Мюнхена, між Курією і єпископами має створитися атмосфера відкритої дискусії, щоб могти вирішувати проблеми. «Для цього також має змінитися ментальність локальних Церков, а це триватиме роками», - сказав кардинал Маркс. У той же час він звернув увагу на те, що Державний секретаріат не є суперміністерством, а людина, яка його очолює, не є «віце-папою». Це також не орган контролю за дикастеріями. Папа сам веде розмови з головами конгрегацій, але потрібна людина, яка б координувала ці розмови – модератор Курії. «Можливо, й тут будемо змушені експериментувати», - сказав кардинал Маркс.

Щодо Синоду Єпископів, то є думка вчинити з нього «тривалий орган», але який характеризувався б «більш тісною взаємодією», - ствердив член групи К-8. Він пояснив, що замість того, щоб публікувати суто свої пропозиції, «єпископи і Папа повинні частіше розмовляти один з одним».

Однак, остаточну форму керівних принципів для Церкви має затвердити сам Папа», - сказав кардинал Маркс. І додав, що не може бути так, що в один момент робити щось, що буде суперечити тому, що було встановлено в іншому, а для цього «праця мусить бути краще скоординованою».

Кардинал Маркс критично віднісся до оголошених у Фрайбурзі керівних душпастерських принципів щодо розлучених осіб, які вступили повторно у подружні зв’язки. Він також підкреслив, що Конференція Єпископів погодилась, що цей документ буде однією з позицій щодо цього питання, а виходити за рамки і відхилятися від угоди не є чимось правильним. Схожі робочі групи як у Фрайбурзі працюють і в інших дієцезіях, наприклад у Мюнхені і Фрайзінгу. «Але ми повинні звертати увагу на те, щоб як єпископи представляти спільну позицію у вирішенні питань», - сказав кардинал Маркс.

Архієпископ Мюнхена зізнався, що ця тема піднімалася на зустрічах К-8 на минулому тижні у Римі, однак не було дискусії стосовно її змісту. Це питання буде обговорюватися тільки у жовтні 2014 року під час Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів, яка присвячена душпастерству сім’ї, тема, яка, за словами кардинала Маркса, хвилює багатьох єпископів Вселенської Церкви.

Джерело: www.catholic-media.org