Кардинал Мюллер: Чи кілька супермільярдерів мають «покращити» наш світ?
  • Пон, 18/05/2020 - 15:38

«Нікого не можна змусити вірити, що кілька «філантропічних» супермільярдерів мають найкращі програми для покращення світу тільки тому, що вони успішно накопичили гігантські приватні статки», – говорить кардинал Герхард Мюллер про глобальні плани на світ після коронавірусу.

Кардинал Герхард Людвіг Мюллер, колишній префект Конгрегації доктрини віри, в інтерв'ю німецькій католицькій газеті «Die Tagespost» говорить про справу «Заклику до Церкви та світу» Архиєпископа Карло Марії Вігано, який підписав його як один із трьох кардиналів (підписали також Йосиф Чень та Яніс Пуятс). За це кардинала Мюллера надзвичайно гостро атакували представники Католицької Церкви в Німеччині. Його звинуватили у поширенні теорій змови та «підпаленні» суспільства, сіючи разом з Архиєпископом Вігано та іншими підписантами «правий популізм».

Газета «Die Tagespost» запитала кардинала, чи він вірить, що можливе утворення світового уряду, який за допомогою недемократичних засобів перейме владу, як це пропонується у «Заклику».

– Той, хто не бачить різниці між можливостями та загрозами, що виникають внаслідок глобалізації, заперечує реальність, – сказав кардинал і нагадав, що в бідніших країнах міжнародні агенції наполягають на абортах. Він зазначив, що, перебуваючи в Перу в 90-х роках, зустрівся з людьми, яких стерилізували в обмін на гроші та обіцянку здоров’я та щастя. Такі речі, зазначив він, вже відбуваються, тому тут немає жодної «теорії змови» – це факти.

Кардинал наголосив, що згідно з його розумінням «Заклику» там не написано, що коронавірус був навмисно створений, щоб викликати паніку, але що запроваджені суворі заходи змушують замислитися і, здається, відповідають специфічним політичним та економічним інтересам.

– У будь-якому випадку є ризик того, що сім мільярдів людей будуть насильно вакциновані, хоча досі немає жодного достатньо перевіреного препарату, – зазначив він. – Нікого не можна змусити вірити, що кілька «філантропічних» супермільярдерів мають найкращі програми для покращення світу тільки тому, що вони успішно накопичили гігантські приватні статки, – додав він.

Єрарх також зазначив, що хоча морально та етично допустимо обмежувати певним чином приватну сферу для боротьби зі злочинністю, то цілком невластивим є тотальний контроль.

Кардинал також говорив безпосередньо про те, що його критикують німецькі єпископи, як більш ліберальні, так і ті, хто уникав радикальних змін.

– Було би більш актуально, якби німецькі єпископи домовилися про нову євангелізацію у своїх єпархіях, як цього хотів Папа Франциск, щоб вони голосно висловились проти переслідування християн у світі, а не згадували  тристорінковий текст, який не є останнім словом мудрості, але скоріше закликом до роздумів, – сказав він. Кардинал пояснив, що жоден з німецьких єрархів не говорив з ним про справу «Заклику».

Тоді кардинал виступив проти претензій урядів щодо втручання в сакраментальне життя Церкви, як це відбувалося і досі відбувається внаслідок епідемії SARS-CoV-2.

– Католицька Церква поважає компетенцію держави в питанні загального блага і не вимагає права бути державою в державі. Держава, відповідно, може вимагати необхідних заходів безпеки на релігійних зібраннях, але не може забороняти Літургії і таїнства як такі, – зазначив він.