Кардинал Мюллер критикує «витончене переслідування християн в Європі»
  • Втр, 05/02/2019 - 18:38

В Європі існує витончена форма переслідування християн – вважає кардинал Герхард Мюллер. «Якщо когось висміюють через його релігійні переконання, то це форма нападу на релігійну свободу. Багато хто закликає до толерантності, але використовує її лише як захист від інших. Вони очікують толерантності для себе, але не готові висловлювати повагу до інших поглядів», - сказав колишній префект ватиканської Конгрегації науки віри в інтерв’ю для інтернет-журналу для молоді «f1rstlife».

Він також зазначив, що і всередині Церкви є ті, хто «критикують тих, хто представляє католицьку віру такою, як вона є». Часто католиків поділяють на прогресивних і консервативних. Опис «консервативний» сьогодні для багатьох вважається образою, попри те, що це слово цілком не підходить для Церкви. В Церкві можна застосувати  розрізнення між ортодоксією, яка означає прийняття віри такою, якою вона була нам об’явлена, або її спотворення. Істина, об’явлена Христом, не є консервативною. Послання Христа ніколи не застаріє», - пояснив кардинал.

Він говорив також про конкретні переслідування християн, що мають місце в ісламських країнах, з боку терористичних угрупувань або авторитарної влади, а також в комуністичних країнах і диктатурах, які відчувають загрозу для своєї абсолютної влади, інформує wiara.pl.

Посилаючись на досвід багатьох практикуючих католиків, кардинал Мюллер звернув увагу на те, що християн систематично таврують в ЗМІ. «Постійно інформують про погану Церкву, про поганих священиків, однак не згадують про тих багатьох священиків, котрі є завжди вірними і служать іншим. Ми маємо дуже багато священиків і активних мирян, котрі кожного року помирають за свою віру», - зазначив кардинал і запитав: «Хто приймає рішення про те, щоб віддати справедливість мученикам?». «Власне мученики заслужили на те, щоб завдяки своїй достовірності і посвяті отримати увагу ЗМІ, а особливо церковних», - зазначив німецький кардинал.

Кардинал виступив на захист поняття «християнського Заходу», яке останнім часом критикують, навіть певні особи німецької Церкви. Він нагадав, що це поняття має довгу традицію, починаючи від занепаду західної римської імперії. «Окрім християнської віри, людей об’єднував також політичний сенс. Навіть сьогодні надалі з цього черпають позитивні думки і бачення. Зрештою, мирне співіснування в Європі є ідеєю, що народжена з християнської традиції та переконань»,- наголосив кардинал Мюллер.