Кардинал Мюллер: Польща не мусить давати вчити себе політикам з Брюсселю
  • Суб, 25/08/2018 - 10:05

«Європейський Союз має брати приклад з Польщі, тому що завдяки таким країнам, як Польща, Союз розвивається. Польща не мусить давати вчити себе політикам з Брюсселю, зі Страсбурга, що означає демократію та свободу. Має бути повага до польської влади, яку демократично обрали від імені всієї країни та в контексті Європейського Союзу», – заявив кардинал Герхард Мюллер під час Літургії в камедульському монастиры у Віргрі. Проповідь виголосив єпископ елкський Єжи Мазур.

Відпустовою Літургією під головуванням кардинала Герхарда Мюллера розпочалася урочистість Дня польського війська в Гарнізоні Сувалки. Після Літургії зібрані гості мали можливість побачити почесний залп, а також барабанний парад у виконанні Представницького Оркестру Відділу Морської Прикордонної Служби. Також вручили акти призначення на вищі військові звання та відомчі медалі.

 «Сьогодні разом із цілою Церквою ми переживаємо найбільше і найстаріше свято Марії, оскільки воно сягає V століття. Ми приносимо до святинь зілля, колоски зерен, фрукти – те, що земля народила цього року, щоб показати Богові і подякувати Йому за нове збіжжя, з якого буде хліб», – сказав єпископ Мазур.

Цьогорічний відпуст Успіння Пресвятої Богородиці у Віргрі випадає на ювілейний рік 350-річчя прибуття камедулів на ці землі. «Ми хочемо тут, у Віргрі, продовжувати молитву за батьківщину, як це розпочали камедули 350 років тому. Сьогодні наша батьківщина потребує цієї молитви. Нашої молитви потребують керівники, парламентарі та виконуючі різні обов’язки в органах місцевого самоврядування», – сказав єпископ Мазур. Єрарх висловив бажання, щоб «цей Віргрійський Ареопаг Нової Євангелізації ставав місцем молитви та діалогу різних товариств, а також політичних груп, які бажають добра нашої батьківщини».

Єпископ елкський вказав, що дорога до неба, на зразок Марії, це дорога виконання волі Отця в повсякденному житті, це дорога служіння іншій людині. «Людське життя є служінням, служінням іншій людині, служінням загальному благу, служінням батьківщині, служінням Богові та людям», – сказав він.

 «Коли в подружжі перестають служити одне одному, то кохання вмирає, і будинки руйнуються. Коли батьки перестають служити дітям, народжуються самітники, егоїсти та сироти. Коли громадяни не служать батьківщині, вони зраджують її. Коли політики перестають служити громадянам, вони починають бігти за владою, грошима, тоді виникає несправедливість, кривда, нерівність. Коли людина не служить Богові та Церкві, вона стає рабом для себе або для інших речей», – пояснив єпископ.

Своє послання до присутніх виголосив також кардинал Герхард Мюллер. «Католицька віра для нас є підставою, яка поєднує всі народи між собою і робить поєднання заново реальним, бо наша віра заснована на посланні, що Бог є Творець всіх нас і створив нас на Свій образ і подобу, а Його Син народився від Марії і послав нам Свого Духа. Щодня ми наближаємося до вічного життя. Під час цього паломництва до неба можна довіритися молитвам Божої Матері, бо Вона є Матір'ю всіх нас, чудово нас розуміє і провадить під час цієї дороги», – сказав кардинал.

Він наголосив, що католицька віра особливим способом є елементом ідентичності польської нації вже понад 1000 років. «Польща вижила не завдяки економічним, соціальним чи політичним вимірам, але завдяки християнській вірі. Польща належить до Європи, але Європа складається з багатьох країн, і тому Європейський Союз має брати приклад з Польщі, бо завдяки таким країнам, як Польща, розвивається Європейський Союз. Польща не мусить давати вчити себе політикам з Брюсселі, зі Страсбурга, що означає демократію та свободу. Має бути повага до польської влади, яку демократично обрали від імені всієї країни та в контексті Європейського Союзу», – сказав кардинал Мюллер.

Він порадив брюссельським політикам, щоби після прибуття до Варшави не йшли тільки до урядових будівель, але щоб приїздили в Мазурію і побачили наскільки тут красиво і наскільки добрим є це повітря, в якому можна дихати свободою.