Кардинал Мюллер про бл. Степінца, комунізм, аборт, причастя для розведених і цивільно вінчаних…
  • Чтв, 10/11/2016 - 11:39

Перебуваючи з душпастирським візитом в Хорватії, Префект Конгрегації у справах віри 9 листопада цього року дав прес-конференцію, на якій дав відповіді на низку питань журналістів, повідомляє «Narod.hr».

Відповідаючи на питання журналістів стосовно бл. кардинала Алойзія Степінца, кардинал Ґерхард Людвіґ Мюллер наголосив, що він сподівається, що найближчим часом уся брехня та наклепи про бл. Степінца будуть розвінчані.

Кардинал зазначив, що змішана ватикансько-сребськоправославна комісія не має жодної можливості оспорити святість кардинала Степінца, оскільки для Католицької Церкви питання святості Степінца вирішено раз і на завжди його беатифікацією.

Відповідаючи на питання про аборт, кардинал Мюллер наголосив, що перш за все  католик зобов’язаний дивитись на світ з точки зору природнього морального закону. Кожна людина має право на життя, наголосив Кардинал, бо вона є сотворена Богом і це не залежить від суспільства чи політики. І церква тут не може йти на жодні компроміси – людське життя є святе і воно має оберігатися від його зачаття, аж до природнього завершення.

Відповідаючи на питання про спірні моменти папського документу «Amoris laetitia», кардинал Мюллер зазначив, що шлюб не є людською вигадкою і тому Церква не має влади змінити характер цього Таїнства. А для того щоб правильно тлумачити і розуміти «Amoris laetitia», потрібно мати на увазі, що сам Папа Франциск заявив про незмінність церковного Вчительства з цього питання.

Кардинал також зазначив, що Церква не може прийняти союзи, в яких навіть один із партнерів мав перед цим дійсний церковний шлюб.

Кардинал також вернувся до питання канонізації бл. Степінца заявивши, що брехня комуністів про нього продовжує використовуватись та закликав православних відкинути комуністичну брехню і поглянути на об’єктивну істину про цього блаженного Католицької Церкви.

Кардинал зазначив, що комунізм – це антихристиянська, а особливо антикатолицька ідеологія і саме з цієї перспективи потрібно оцінювати дії комуністів стосовно Католицької Церкви. Він також наголосив, що комуністична пропаганда завжди поширювала ворожнечу і що прийшов час відкинути її вигадки.

Після прес-конференції кардинал Ґерхард Мюллер у співслужінні Загребського Архиєпископа кардинала Йосипа Бозанічя, хорватського католицького єпископату та чисельного клиру відслужив св. Месу. В часі Меси кардинал Мюллер виголосив гомілію, у якій зазначив, що комуністичний суд над бл. Степінцем був настільки ж несправедливим, як суд в преторії Пилата над Христом. Блаженний кардинал Степінац, - сказав кардинал Мюллер, - діяв за панування чотирьох різних політичних режимів і завжди опирався на совість, як місце таємної зустрічі людини з Богом, який нам допомагає відрізнити зло від добра. Тому в усіх чотирьох режимах кардинал Степінац вірно служив Богові, Церкві й спасінню людей. Після св. Меси кардинал Мюллер, як свого часу св. Іван Павло ІІ та Бенедикт ХVІ помолився на місці де зберігаються мощі блаженного священномученика кардинала Алойзія Степінца.