Кардинал Мюллер про першу енцикліку Папи Бенедикта ХVІ
  • Птн, 26/02/2016 - 16:17

Діяльна любов, організована як Caritas, – це тільки спосіб соціальної допомоги, яка би могла бути віддаю у руки держави чи інших організацій, але вона належить самій природі церкви і належить до її суті – наголосив кардинал Ґерхард Людвіґ Мюллер, префект Конгрегації у справах віри, виступаючи на симпозіумі з нагоди 10-ліття першої енцикліки Папи Бенедикта ХVІ «Deus caritas est».

Симпозіум організувала Папська рада Cor Unum, а доповідь кардинала Мюллера носить назву «Любов та істина творять новий світ».

Кардинал наголосив, що структура Церкви, а тим самим і структура церковного проводу мусять в першу чергу відповідати теологічним критеріям, а тоді вже організаційним та адміністративним. Саме тому, префект Конгрегації у справах віри наголосив, що він переконаний, що діяльна любов знайде своє місце і в реформуванні Римської Курії.

Говорячи про соціальне служіння Церкви кардинал Мюллер наголосив, що соціальна доктрина Церкви не надихається короткочасними утопіями цього світу, але будується на праведності й солідарності, які потрібно здійснювати раціональною діяльністю. Церква, як Таїнство спасіння не має прямого політичного мандату й тому не стає на місце держави, яка має обов’язок впроваджувати справедливий суспільний лад.

Кардинал також наголосив, що не можливо розділяти матеріальні та духовні потреби людини, оскільки вона є одним цілим – одночасно і матеріальним і духовним створіння.