Кардинал Мюллер скритикував план німецьких єпископів причащати протестантів, одружених з католиками
  • Срд, 07/03/2018 - 19:15

Кардинал Герхард Людвіг Мюллер піддав критиці документ німецьких єпископів, що за певних умов допускає Причастя для протестантів, одружених з католиками.

В інтерв’ю для «Die Tagespost» кардинал сказав що єпископи неправильно інтерпретували канонічне право і застеріг їх від нечітких заяв після публікації повного документу.

Канон 844 §4 дозволяє протестантам приймати Святе Причастя за дуже особливих «тяжких обставин». Німецькі єпископи зазначили, що це може стосуватись протестантів, котрі є одруженими з католиками і прагнуть покінчити із «серйозним духовним стражданням» та «прагнуть задовольнити голод за Євхаристією». Вони також повинні підтвердити «віру Католицької Церкви».

Проте кардинал Мюллер зазначив, що міжконфесійний шлюб не є «надзвичайною обставиною».

«Ні Папа, ні єпископи не можуть визначити по-новому таїнства як засоби для зменшення психічного страждання», - сказав він. – «Вони є ефективним знаком Божої ласки».

«Ми поважаємо добру волю і переконання наших братів-християн інших конфесій, однак ми також очікуємо, що нашу віру визнаватимуть як вираз наших переконань, а не заплямовуватимуть як продукт нашої впертості чи «консервативних» почуттів»,- додав кардинал.

За його словами, говорити про окремі випадки допуску до Причастя є «риторичною хитрістю». «Більшість віруючих не є теологами і не розбираються у всіх питаннях», - сказав він. – «Саме тому заяви Папи та єпископів щодо прийняття таїнств повинні бути настільки чітко приготовлені, щоб вони могли служити спасінню людства. Христос не заснував Вчительський Уряд для того, щоб він ініціював процеси, що ведуть до замішання», наводить слова кардинала Catholic Herald.