Кардинал Мюллер: Вважати, що Курія противиться реформам Папи – це помилкове кліше
  • Втр, 07/03/2017 - 10:25

Кардинал Герхард Мюллер, префект Конгрегації доктрини віри, відкинув звинувачення в тому, що Папа Франциск під час кампанії ватиканських реформ зустрічається зі спротивом Римської Курії.

Розмовляючи з італійським виданням «Corriere della Sera», кардинал сказав: «Я думаю, пора покласти край цьому кліше: тій ідеї, що з одного боку є Папа, котрий прагне реформ, а з іншого боку – організоване протистояння, яке хоче заблокувати їх».

Кардинал Мюллер відповідав на публічну критику з боку Марі Коллінс, котра звільнилась з посади спеціальної папської комісії, що розглядає справи сексуального зловживання, і жалілась, що місію цієї групи зриває Римська Курія, і Конгрегація доктрини віри зокрема, інформує Catholic Culture.

Кардинал зазначив, що його Конгрегація співпрацювала з цієї комісією, водночас виконуючи своє завдання: адміністрацію канонічних судів над священиками, яких звинуватили у зловживанні. У відповідь на одну із скарг Коллінс, він пояснив, що Конгрегація не відповідає на усі скарги щодо зловживання, оскільки це є завданням місцевих єпископів. «Особистий контакт із жертвами набагато краще проводити місцевим пастирям», – сказав він, наголошуючи, що Конгрегація завжди просить місцевих єпископів відповідати жертвам.

Щодо ще одного звинувачення Коллінс про невдачу Ватикану встановити трибунал для єпископів, які халатно ставляться до захисту дітей, кардинал Мюллер сказав, що Конгрегація єпископів вже має владу застосовувати дисциплінарні дії у таких випадках. Однак, за його словами, кінцеве розв’язання не включатиме дисциплінарні дії, а «тотальну зміну ментальності».