Кардинал Мюллер: Я віддаю перевагу тим політикам, які вішають хрести, а не тим, які їх знімають
  • Втр, 08/05/2018 - 23:49

Я віддаю перевагу політикам, які вішають хрести, а не тим, які їх знімають – сказав кардинал Герхард Мюллер, говорячи про рішення баварської влади повісити хрести на входах до державних установ. Вони мають з’явитися там з 1 червня.

– Хрест є основним символом нашої баварської ідентичності та способу життя, – сказав прем'єр-міністр Баварії Маркус Седер з ХСС і додав, що «він підтримує елементарні цінності, такі як любов до ближнього, людська гідність та толерантність». Седер вже повісив хрест біля входу в Канцелярію Вільної Держави Баварія.

Це рішення викликало критику політиків опозиційної СДП, а також деяких представники Католицької та Лютеранської Церков, які бачать в ініціативі прем'єр-міністра політичну кампанію.

«Хто трактує хрест лише як символ культури, той не зрозумів хреста», – зазначив Архиєпископ Мюнхена кардинал Рейнхард Маркс. Водночас, однак, він визнав благословенням той факт, що німецька держава дозволяє християнам свідчити про Ісуса Христа.

Тим часом колишній префект Конгрегації Доктрини Віри заявив, що може лише підтримати рішення про наявність хрестів у громадських будівлях, «незалежно від того, чия це ініціатива». В інтерв'ю радіостанції Регенсбурга єрарх сказав, що він віддає перевагу політикам, які вішають хрести, а не тим, які їх знімають.

– Хрест є не лише релігійним символом у тому значенні, що закликає людей визнавати їхню християнську віру. Він є також протестом проти поганої поведінки та показує, що ми можемо жити разом у дусі поєднання, – сказав кардинал Мюллер.

Згідно з останнім опитуванням infratest:dimap, більшість баварців підтримують наявність хрестів у державних будівлях (56 % за, проти 38 %). Проте в інших федеральних землях – за даними опитування Emnid – 64% громадян виступають проти цього, і лише 20 % підтримують це рішення.