Кардинал Мюллер застеріг християн Європи від light версії католицтва
  • Нед, 29/03/2015 - 14:29

Префект Конгрегації віровчення кардинал Герхард Людвіг Мюллер в інтерв'ю французькому католицькому журналу «Famille Chrétienne» і в коментарі на сторінках німецької газети «Rheinischen Post» критикує присутню серед католиків на Заході зафальшовану, як він назвав, light версію католицтва. Вона обмежується лише формальною участю у культі та вибірковим прийняттям вчення Церкви. У католицтві, однак, йдеться про щось значно більше: в процесі онови треба відкинути «старого Адама» відродити в собі нову людину, наповнену Божою благодаттю.

Кардинал зазначив, що спеціальний обов’язок сьогодні мають єпископи. Вони повинні бути прикладом сміливого визнання віри. Зміцнювати вірних не тільки словом, але і прикладом свого життя. Ментально вони мусять бути в конкретних обставинах готові навіть віддати своє життя за Церкву. «Єпископи повинні бути мучениками» навіть в Європі. Таке свідчення, додав кардинал, нам дають багато християн, віруючих і єпископів у всьому світі. Ось чому в Європі ми також повинні бути мужніми християнами.

Кардинал Мюллер висловив стурбованість з приводу дискусії про можливість допуску до Святого Причастя розлучених осіб. Він підкреслив, що вчення Церкви не може бути іншим, ніж пастирська практика. Ці дві речі не можуть бути відокремлені одна від одної, бо становлять єдність. Церква може змінити тільки земні питання, що регулюються законами цього світу. Але вона не може цього зробити щодо суті свого вчення. «Божих правд ми не маємо права змінювати», – підкреслив кардинал Мюллер, який від 2012 року є главою Конгрегації доктрини віри.