Кардинал Мюллер: жодних винятків у справі Причастя для розлучених
  • Птн, 10/11/2017 - 11:12

У справі Причастя для розлучених в нових зв’язках не може бути жодних винятків – наголошує кардинал Герхард Мюллер, колишній префект Конгрегації науки віри.

В інтерв’ю для італійського видання «La Nuova Bussola Quotidana» він рішуче заперечив позицію, яку йому приписують щодо відкритості на допуск до Причастя осіб, що живуть в несакраментальних зв’язках. В такий спосіб було інтерпретовано написаний ним вступ до книжки італійського політика Рокко Буттільйоне, в якому він полемізує з критиками адгортації «Amoris laetitia».

Кардинал Мюллер зазначив, що своїм текстом на тему «Amoris laetitia» він хотів стати вище актуальної дискусії щодо цієї адгортації, показуючи, що єдиним критерієм інтерпретації папського документу є  об’явлена істина – те, що сказав Господь Ісус. А це означає, що її можна читати виключно у світлі магістеріуму Церкви.

«На жаль, існують окремі єпископи і цілі єпископати, котрі пропонують інтерпретацію, що суперечить магістеріуму, допускаючи до таїнств осіб, що вперто перебувають в об’єктивних ситуаціях важкого гріха. Але не у відповідності до цього критерію слід інтерпретувати «Amoris laetitia». Сам Папа Франциск називає цю адгортацію томістичною, і тому її слід читати у світлі св. Томи Аквінського, котрий в питанні допуску до Євхаристії відомий своєю догматичною позицією та має душпастирське співчуття щодо таких осіб»,- додав кардинал Мюллер.

Натомість щодо окремих випадків колишній префект Конгегації науки віри зазначив, що вони стосуються виключно тих ситуацій, коли існує сумнів щодо важності таїнства, інформує wiara.pl.