Кардинал нагадав на форумі Всесвітньої торгової організації про існування нерівності
  • Срд, 01/10/2014 - 20:26

Голова Папської Ради "Iustitia et pax", кардинал Пітер Тарксон, звернув увагу на етичну складову вільної торгівлі. На його думку, ця сфера не може абстрагуватися від відповідальності за соціальну справедливість, не повинна сприяти соціальній маргіналізації. Послання ватиканського єрарха було прочитане на церемонії відкриття форуму Всесвітньої торгової організації, який проходить в Женеві 1-3 жовтня 2014 р.

Вільна торгівля повинна бути підпорядкована "вимогам соціальної справедливості", нагадав кардинал. Цей принцип, на його думку, не поважається, якщо існують домінуючі сили, які перетворюють вільну конкуренцію в економічну диктатуру, коли порушується гідність людини, закриваються очі на загальне благо і благо людства, погіршується ситуація з розподілом ресурсів, не вирішується проблема безробіття і розширюється торгівля людьми або сучасні форми рабства, коли слабкі й беззахисні виключаються з економічного життя.

На думку кардинала Тарксона, Всесвітня торгова організація відіграє значну роль у сприянні більш справедливим економічним відносинам. Повторюючи слова Папи Франциска, він побажав, щоб "формувався новий політичний і підприємницький менталітет, здатний дивитися на економічну і фінансову діяльність через призму по-справжньому гуманної етики".