Кардинал Оллеріш: Час для Європи проявити християнську ідентичність
  • Пон, 16/03/2020 - 17:12

В ситуації пандемії коронавірусу Церква повинна доносити людям, що вона поруч з ними. На цьому в інтерв’ю для Vatican News наголошує Голова Комісії Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) кардинал Жан-Клод Оллеріш.

Архиєпикоп Люксембургу кардинал Жан-Клод Оллеріш, що очолює Комісію Єпископатів Європейського Союзу (COMECE), до глибини серця занепокоєний драматичною ситуацією, що склалася в Європі внаслідок пандемії коронавірусу, зазначаючи в інтерв’ю для Vatican News, що Церква в Європі «використовує всі наявні засоби, такі як інтернет, для того, щоб донести людям, що Бог перебуває з ними, бо багато людей почуваються самотніми й покинутими».

В багатьох країнах Європейського Союзу тимчасово відмінили участь вірних у Святих Месах і богослуженнях, а Божий люд відчуває дедалі більший відчай. «Я також прийняв таке рішення для своєї країни, – зі смутком зазначив кардинал, – бо як християни ми теж повинні брати на себе відповідальність: ми робимо це для того, аби рятувати життя людей».

Молитва священиків за вірних

На запитання нашого колеги Федеріко Піани про те, як Церква повинна діяти в такій складній ситуації, Архиєпикоп Люксембургу відповів, що він готує душпастирський лист, в якому пояснює вірним, як реагувати: «Я прошу людей молитися, а священиків закликаю щодня відправляти Святу Месу навіть без участі людей, але за людей. Ми повинні показати людям, що ми поруч з ними», – підкреслив він.

Кардинал Оллеріш висловив солідарність Церкві в Італії, що найбільше серед інших європейських країн страждає внаслідок пандемії коронавірусу. «Я щодня молюся за всіх хворих, за тих, що почуваються самотніми, за тих, кого охоплює страх, за молодь і за безробітних, що занепокоєні своїм майбутнім. Ми повинні дати їм зрозуміти, що Церква з ними», – наголосив він.

Християни не повинні закривати свого серця

Стосовно того, яким чином наслідки пандемії впливають на Церкву в Європі та, загалом, на європейське суспільство, очільник Комісії Єпископатів Європейського Союзу зазначив, що, насамперед, вносяться зміни у всі заплановані церковні заходи. Наприклад, були скасовані публічні заходи з нагоди 150-ї річниці Архидієцезії Люксембургу.

Щодо Європи він зауважив, що багато європейських країн відреагували на цю кризу лише закриттям власних кордонів, приймаючи рішення, що беруть до уваги тільки власні інтереси. «Я б хотів звернутися до політиків, – наголосив він, – якщо можуть, нехай виявляють глибоку солідарність, яка повинна існувати в Європі. Сьогодні існує небезпека закритися самі в собі, коли відбуваються трагічні події. Але як християни ми не повинні цього робити, ми не повинні закривати свого серця».

 Солідарність в трагічних моментах

«Яким чином уряди країн та Церква можуть виявляти солідарність?» – відповідаючи на це запитання журналіста, кардинал Оллеріш висловив подяку Китаєві за допомогу Італії. «Мені шкода констатувати, – додав він, – що такої підтримки немає з боку інших європейських країн. Я вважаю, що потрібно завжди допомагати країнам, які найбільше страждають. Європа – це солідарна спільнота, але не можна стверджувати про це тільки тоді, коли все йде добре, коли немає потреб. Потрібно відчувати солідарність, насамперед, у трагічні моменти, тепер потрібно показувати, що існує європейська ідентичність: християнська європейська ідентичність».

Нагода зупинитися й замислитися

Ділячись своїми думками щодо інтерпретації цих подій в контексті Великого Посту, Архиєпископ Люксембургу зазначив, що це нагода для всіх зупинитися й замислитися над тим, що є насправді важливим у житті. «Це все дозволяє нам побачити, що наше життя – в Божих руках, - додав він. – Ми повинні зрозуміти, що ми самі не можемо побудувати власне щастя, бо наше існування – уразливе. Те, що відбувається, може допомогти нам глибоко увійти в таїнство Христа: Його смерть на хресті та Його воскресіння. Я не стривожений, а навіть дуже спокійний, бо Бог перебуває поруч, Він з нами».