Кардинал О’Меллі: Донести голос жертв зловживань до проводу Церкви
  • Пон, 10/09/2018 - 14:40

У Ватикані відбулася дев’ята пленарна зустріч Папської Комісії Захисту Неповнолітніх. Її Голова кардинал Шон О’Меллі наголошує на важливості вислуховування постраждалих, до чого закликає Папа Франциск

Від 7 до 9 вересня 2018 р. у Ватикані відбувалася IX Звичайна Пленарна Асамблея Папської Комісії Захисту Неповнолітніх. У підсумковому комюніке, оприлюдненому Ватиканським прес-центром, зазначається, що під час зустрічі відбувся обмін думками щодо нещодавніх подій у Церкві, зауважуючи, що питання, які вийшли на яв останніми місяцями, «не лише звертають увагу на серйозність питання зловживань, але становлять нагоду також звернути загальну увагу на засоби запобігання, аби зробити майбутнє відмінним від нашого минулого».

Важливість слухання

У світлі того, що Святіший Отець наголошує на фундаментальній важливості слухання постраждалих, члени комісії розпочали асамблею саме зі свідчень двох жінок, які пережили трагедію зловживань з боку духовенства. «Комісія, – зазначається в повідомленні, – дякує їм за те, що вони поділилися своїми історіями, за відважність свідчення та за внесок у його постійне поглиблення».

Було оголошено про запуск пілотних проектів робочої групи, присвяченої праці з постраждалими, метою яких є «створити безпечний простір і прозорі процеси», спроможні викликати довіру з боку жертв. Висловлено побажання, аби завдяки їхньому безпосередньому свідченню провід Церкви на місцях вдосконалював захист неповнолітніх й уразливих дорослих.

Формаційні проекти

В комюніке також повідомляється про те, що в квітні наступного року Комісія проведе конференцію щодо захисту неповнолітніх для церковних лідерів центральної та східної Європи. В листопаді її члени запрошені на зустріч Єпископської Ради Латинської Америки в Мексиці. Конгрес на тему захисту неповнолітніх, призначений для працівників Церкви і громадських організацій, запланований на 2020 рік в Боготі, Колумбія. Робоча група, що працює над нормами та напрямними, прозвітувала про приготування засобів перевірки в ділянці захисту, покликаного допомогти Єпископським Конференціям розвивати власні заходи в цій сфері.

Співпраця з відомствами Апостольської Столиці

Частиною мандату, наданого Святішим Отцем Комісії Захисту Неповнолітніх, є співпраця зі структурами Святого Престолу та Римської Курії. Під час пленарної асамблеї представники комісії мали змогу промовити до учасників формаційних курсів, організованих у Ватикані для нових єпископів Конгрегаціями Євангелізації народів та в справах єпископів. Під час наступної асамблеї передбачено робочу зустріч з Конгрегацією віровчення та Італійською Єпископською Конференцією.

Донести голос постраждалих до проводу Церкви

Після завершення пленарної асамблеї, кардинал Шон Патрік О’Меллі, Голова Папської Комісії Захисту Неповнолітніх, представляючи її напрацювання в інтерв’ю для VaticanNews, звернув особливу увагу на важливість свідчень постраждалих. За його словами, нещодавні події в Церкві «зосередили нашу увагу на невідкладності чіткої відповіді з боку Церкви щодо зловживань».

«Отож, донести голос постраждалих до проводу Церкви є ключовим для того, щоб допомогти всім зрозуміти, наскільки важливо для Церкви давати швидку та правильну відповідь на кожну ситуацію зловживання, коли б вона не виявилася», – сказав кардинал О’Меллі, зауваживши, що якщо Церква виявиться неспроможною дати належну відповідь, то це відіб’ється і на євангелізації, і на служінні в сфері милосердя та освіти.

Завдання комісії – дбати про захист

Журналіст звернув увагу на те, що існує нерозуміння ролі Комісії, яку часто критикують за «брак повноважень». Водночас, вона була створена як «дорадчий орган» Святішого Отця. Тож у чому полягає її праця?

Відповідаючи, Голова Комісії Захисту Неповнолітніх зазначив, що його, іноді, представляють як голову «Комісії в справах сексуальних зловживань», а тому доводиться виправляти це, нагадуючи, що завданням органу є запобігання. «Ми не є органом, який займається випадками, які вже трапилися чи ситуаціями зловживань. Ми стараємося змінити майбутнє, аби ці історії більше не повторювалися, й виконуємо це завдання шляхом впровадження рекомендацій, які представляємо Святішому Отцеві», – сказав він.

Кардинал О’Меллі розповів, що вони організовують програми вишколу для представників церковного проводу, аби єпископи, священики й богопосвячені особи усвідомлювати серйозність питання та отримали належні засоби для того, щоб захист неповнолітніх і душпастирський супровід постраждалих став пріоритетом. Натомість, існують інші органи Апостольської Столиці, які займаються розслідуваннями випадків зловживань або недбалості з боку влади, а Комісія не є відповідальною за їхню діяльність.