Кардинал О'Меллі: Синод – це не «референдум» у справі целібату
  • Птн, 18/10/2019 - 17:21

Синод Єпископів про Амазонію, що триває у Ватикані, не є «референдумом» у справі священичого целібату. Він є часом пошуків шляхів більшої душпастирської опіки для жителів цього регіону, а також можливості забезпечити їм регулярне сакраментальне життя. У синодальній залі про це говорив американський кардинал Шон П. О'Меллі, який належить до Ради кардиналів, що допомагає Папі Франциску в реформі Римської курії.

Кардинал О'Меллі вказав, що турбота про надання священників мешканцям Амазонії вимагатиме жертв з боку всієї Церкви. Він зазначив, що варто також замислитися про перерозподіл священників у світі. Він наголосив на потребі відновити місіонерський дух та взяти на себе більшу відповідальність, також фінансову, за Церкву в Амазонії. Єрарх вказав на потребу сприяти місцевим покликанням та піклуватися, щоб вони могли формуватись у своєму середовищі, у власній мові та культурному контексті.

Він навів приклад духовної семінарії у Гватемалі, яка формувала священників з корінних народів через спеціально підготовлену для них навчальну програму. На жаль, через брак коштів її закрили. Семінаристи, переведені до інших семінарій, не могли витримати зіткнення з іншою культурою, а також відчуження в середовищі, в якому вони почувалися неповноцінними. Кардинал О'Меллі наголосив, що таке розвинене семінарійне формування може стати можливістю для Амазонії.

Американський єрарх зазначив, що у своїх виступах Папа Франциск також просив Отців Синоду про більшу увагу до проблеми насильства в цьому регіоні. Насильства щодо місіонерів та людей, які борються за право на землю, за довкілля та наслідки, які це має для жителів Амазонії та всього світу.