Кардинал Онаєкан: Тероризм у Північній Нігерії є аномалією
  • Птн, 28/06/2013 - 16:31

«Тероризм, що тепер з’являється в Північній Нігерії, є аномалією в нашій країні», – вважає кардинал Джон Онаєкан. У статті на шпальтах періодичного видання «Oasis», що виходить у Венеції, митрополит Абуджі визнає, що насильство не є чужим для нігерійської культури, також, ймовірно, як і для будь-якої іншої.
Він згадав племінну боротьбу в минулому, колонізацію Нігерії та опір проти неї, і вже після здобуття незалежності досвід громадянської війни, потім загальну злочинність чи етнічні, політичні, соціальні та релігійні конфлікти.

Однак тероризм, на думку столичного Архиєпископа, є чимось зовсім новим у цій африканській країні. Хоча члени терористичних організацій, особливо «Боко Харам», у більшості є вихідцями з місцевих спільнот, безсумнівно, мають зовнішні зв’язки, особливо в таких країнах, як Ірак, Пакистан, Афганістан, Сомалі, а нещодавно й Малі, – каже кардинал Онаєкан.

Нігерійський кардинал також зазначає, що у випадку «Боко Харам» ми маємо справу не тільки з феноменом релігії. «Є соціальні, політичні та етнічні аспекти» цього конфлікту, – наголошує єрарх. Тому для вирішення проблеми тероризму в Нігерії недостатньо релігійної приналежності, але потрібні рішучі дії уряду.
У релігійній площині Митрополит Абуджі визнає потребу дій як з боку мусульман, які «повинні зробити все можливе, щоб упорядкувати свій дім», так і послідовників Христа. «Ми, християни, повинні мати позитивний підхід до ісламу, щоби разом з нашими братами-мусульманами могти спільно протистояти ісламському тероризмові», – вважає кардинал Онаєкан. Він вказує на потребу шукати спільні цінності, а також співпрацювати задля бідних і хворих, щоб таким чином побудувати «одну спільноту, один народ, незважаючи на різні релігії».

За матеріалами: wiara.pl