Кардинал Паролін: Дотримання міжнародного права – запорука миру в світі
  • Срд, 23/08/2017 - 12:02

Будучи безпосередньо заанґажованим в ініціативи, спрямовані на полегшення страждань населення, Святий Престол, одночасно, чітко закликає до віддавання переваги спільному добру, до справедливості, законності, до правди фактів та утримання від маніпуляції ними. Про це, коментуючи ситуацію на Близькому Сході та в Україні, 22 серпня 2017 р. заявив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, під час брифінгу в МЗС Росії після переговорів з Міністром Закордонних Справ РФ Сергієм Лавровим.

Державний Секретар Апостольської Столиці ще раз ствердив, що прибув до Москви, аби висловити дбання Папи Франциска як про стан двосторонніх стосунків, так і про питання і турботи в міжнародній сфері. Щодо першого, відзначено поступ взаємин у різних сферах, починаючи від частих контактів на рівні високих представників обох сторін, до позитивного досвіду співпраці в культурній, науковій та медичній сферах. Конкретним підтвердженням наміру розвивати ці стосунки він назвав підписання Угоди між Державним Секретаріатом і Урядом РФ щодо звільнення від віз власників дипломатичних паспортів.

Далі кардинал Паролін підкреслив, що переговори стали нагодою обговорити «деякі конкретні питання, що стосуються життя Католицької Церкви в Російській Федерації», між якими питання дозволів на проживання для духовенства з неросійським громадянством та реституція деяких храмів.

«У сфері питань міжнародного характеру я, насамперед, ще раз підтвердив побажання шукати справедливі й тривалі вирішення конфліктів, які, зокрема, гнітять Близький Схід, Україну та різні інші частини світу. І якщо в цих драматичних ситуаціях Святий Престол безпосередніше активний у зусиллях, спрямованих на підтримку ініціатив, покликаних полегшити страждання населення, то, одночасно, звертається із чітким закликом дбати про переважання спільного добра, насамперед, справедливості, законності, істинності фактів та утримання від маніпуляції ними, недоторканості та гідних умов життя цивільного населення», – наголосив Державний Секретар Апостольської Столиці, підкреслюючи, що Святий Престол, «не маючи ні наміру ні змоги» ототожнюватися з будь-якою політичною позицією, пригадує «про обов’язок строго дотримуватися великих принципів міжнародного права», пошана до якого є «незамінною» для захисту порядку й миру в світі та відновлення здорової атмосфери в міжнародних стосунках.

Серед тем, щодо яких Святий Престол та Російська Федерація знайшли точки згоди, «хоч і з відмінним підходом», кардинал П’єтро Паролін назвав «глибоку стурбованість» становищем християн на Близькому Сході та Африканському континенті, як також в деяких інших частинах світу. «Щодо цього Святий Престол підтримує постійну тривогу за те, щоб у кожній державі та будь-якій політичній ситуації була збережена релігійна свобода».