Кардинал Паролін: культура діалогу та співпраці – шлях до захисту меншин
  • Птн, 23/09/2022 - 12:41

Державний Секретар Святого Престолу виступив в ООН під час зустрічі високого рівня, присвяченої 30-й річниці Декларації про права людей, які належать до національних, етнічних, релігійних чи мовних меншин.

Відкинути дискримінаційне застосування терміну «меншина», коли говориться про меншу частину населення, яке може породжувати «відчуття ізоляції та нижчості». Із таким заохоченням виступив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, промовляючи 21 вересня 2022 р. на зустрічі високого рівня ООН в Нью-Йорку, приуроченій до 30-ї річниці Декларації про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин. Він підкреслив, що коли в поточній мові використовуються терміни «більшість» і «меншина», потрібно пильнувати, аби вони не підважували принцип, на якому ґрунтують права людини та фундаментальні свободи, тобто, що «всі є однаковими в гідності, й, отже, мають однакові права».

За словами кардинала Пароліна, всі меншини, чи то етнічні, чи релігійні, поділяють прагнення утверджувати свою ідентичність і жити в мирі з іншими. Святий Престол, водночас, із великим занепокоєнням вказує на те, що християни є найбільш переслідуваною групою на світі, і не лише в країнах, в яких вони представляють міноритарну групу. «Припускається, що приблизно 360 мільйонів християн у 76 країнах зазнають дискримінації, насильства та переслідування через свою віру», – сказав Державний Секретар, підкреслюючи, що йдеться про «очевидне порушення фундаментального права на свободу мислення, сумління та релігії». Такої ж дискримінації зазнають і інші релігійні меншини.

На думку представника Святого Престолу, для захисту та сприяння правам людей, приналежних до міноритарних груп, фундаментальним є впровадження «культури діалогу». «Ідентичність і діалог, – сказав він, – не є непримиримими полюсами, наша ідентичність зміцнюється і збагачується завдяки діалогові з тими, хто не є такими як ми».